Peterselie recepten: gebruik van peterselie in soep en boter

Algemene informatie over het veel gebruikte bekende keukenkruid peterselie en de twee heerlijke recepten peterseliesoep en stokbrood met lekkere peterselieboter.

Peterselie recepten

Peterselie recepten: gebruik van peterselie in soep en boter

Peterselie is een erg bekend kruid dat al sinds lange tijd veel in de keuken wordt gebruikt. Voor het lekkerste resultaat kan men het beste verse peterselie gebruiken (peterselie uit eigen tuin is natuurlijk het leukste). Gedroogde peterselie heeft veel van zijn aroma verloren. Men kan peterselie wel invriezen. Peterselie is rijk aan de vitamines A en C en bevat veel mineralen, daarnaast bevat het kruid apigenine wat een gunstige uitwerking kan hebben op allergische reacties en werkt het als anti-oxidant.

Het gebruik van peterselie 

Peterselie wordt vaak gebruikt in soep, sauzen, bouillon, ei, dressing, worteltjes, aardappelen en gebakken vis. Voeg de peterselie pas aan het einde van het kookproces toe voor het smakelijkste resultaat.

Verschillende soorten peterselie 

We kennen twee soorten peterselie namelijk de gladbladige vorm met geveerd blad en de peterselie met gekroesd blad. De gladbladige vorm staat als aromatischer bekend. Naast deze twee soorten peterselie kennen we ook de peterseliewortel wat een wortelgroente is die in de 18e eeuw vaak werd gegeten.

Peterseliesoep klaar maken 

Ingrediënten peterseliesoep:

  • 1 bosje platte (gladbladige) of gekroesde verse peterselie
  • 4 lente-uitjes
  • 750 ml bij voorkeur groentebouillon
  • 2 gekookte aardappelen
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 witte boterham
  • 100 gram gekookte ham
  • Als smaakmakers: zout, peper en nootmuskaat

De bereiding van de peterseliesoep 

  1. Snij de gekookte aardappelen in blokjes.
  2. Snij de lente-uitjes in ringetjes.
  3. Smelt de eetlepel roomboter in een soeppan, voeg de blokjes aardappel en de lente-ui ringetjes toe en laat dit op laag vuur aanbakken.
  4. Was en droog de peterselie, haal de blaadjes van de stelen en snij de peterselieblaadjes fijn.
  5. Voeg de groentebouillon, de slagroom en de fijn gesneden peterselie aan het ui-aardappelmengsel toe.
  6. Breng dit op smaak met peper, zout en een klein beetje nootmuskaat.
  7. En laat 10 minuten zachtjes koken.
  8. Rooster de witte boterham.
  9. Snij de geroosterde boterham in kleine blokjes.
  10. Snij de gekookte ham in hele kleine stukjes.
  11. Pureer de peterseliesoep kort met de staafmixer.
  12. Voeg de klein gesneden hamblokjes aan de gepureerde soep toe
  13. Men kan de soep garneren met een paar geroosterde stukjes witbrood. (Wanneer men wat gesnipperd peterselieblad en wat ui-ringetjes bewaard kan men deze ook als garnering gebruiken).
  14. Vers volkorenbrood met roomboter smaakt goed bij deze heerlijke, romige peterseliesoep.
  15. Eet smakelijk.

Dit recept is voor 4 personen.

Stokbrood met lekkere peterselieboter 

Stokbrood met lekkere peterselieboter smaakt goed bij soep, als bij- of lunchgerecht of in de picknickmand.

Ingrediënten stokbrood met lekkere peterselieboter:

  • 1 groot vers stokbrood
  • 1 bosje peterselie (glad of gekroesd)
  • Twee teentjes knoflook
  • 150 gram goed smeerbare roomboter
  • Als smaakmakers: zout, peper, paprikapoeder en citroensap

De bereiding van stokbrood met lekkere peterselieboter

  1. Haal de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen, zodat hij goed smeerbaar wordt.
  2. Verwarm de oven op 180 graden voor.
  3. Was en droog de peterselie, haal de blaadjes van de stelen en knip of snij ze fijn.
  4. Doe de roomboter in een kom, voeg wat zout, peper, paprikapoeder en een klein beetje citroensap toe. Voeg de fijngesneden peterselie hierbij.
  5. Pel de knoflook en pers deze boven de kom met andere ingrediënten uit.
  6. Roer de ingrediënten in de kom goed door elkaar.
  7. Maak met een scherp mes met twee tot drie centimeter tussenruimte 3 centimeter diepe inkepingen in het verse stokbrood.
  8. Smeer de peterselieboter in de inkepingen.
  9. Bak het stokbrood in een goed voorverwarmde oven in 10 tot 15 minuten knapperig.
  10. Laat het stokbrood afkoelen.
  11. Snij de stokbroodsneetjes los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *