Koekjes bakken: Recepten van jodenkoeken en roomboterkoekjes tot pietenkoekjes

In dit artikel alles over koekjes te bakken, van heerlijke roomboterkoekjes tot jodenkoeken en pietenkoekjes, de bereiding en het bakken.

koekjes bakken

Koekjes bakken: Recepten van jodenkoeken en roomboterkoekjes tot pietenkoekjes

  • Jodenkoeken bakken
  • Pietenkoekjes bakken
  • Roomboterkoekjes bakken
  • Heerlijke roomboterkoekjes bakken

Jodenkoeken bakken

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem
    200 gram boter
    150 gram lichte basterdsuiker
    130 gram gember
    75 gram sukade
    75 gram gepelde amandelen
    50 gram suiker
    1 ei

De bereiding van de jodenkoeken

De boter, de basterdsuiker en de bloem tot een samenhangend deeg mengen en met een deegroller over een werkblad dat van tevoren met bloem is bestoven uitrollen. Hier koekjes uit steken met een ronde vorm. In een amandelmolen de suiker, de gember, de sukade en de gepelde amandelen samen malen, in plaats van de amandelmolen kan ook een koffiemolen gebruikt worden. Dan van dit mengsel een beetje op een deegrondje leggen, er dan een ander deegrondje bovenop leggen en de randjes van de deegrondjes goed op elkaar drukken. De oven op 140 °C voorverwarmen. Om een goudbruine kleur te krijgen de koekjes als ze allemaal gevuld zijn met een mengsel van water en geklopt ei bestrijken. De koekjes dan in 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar bakken, ze even af laten koelen en daarna kun je ze lekker opeten.

Pietenkoekjes bakken 

Klaar te maken in ongeveer 20 minuten + 50 minuten wachttijd + 15 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 200 g koude boter
  • 2 theelepels citroensap
  • 50 g poedersuiker
  • 1 pakje cupcake marsepein (300 g, Dr. Oetker)
  • deegroller
  • bakpapier

De bereiding van de pietenkoekjes

De suiker, de bloem samen met een mespunt zout in een schaal doen en met een mes de boter erdoor doen tot het een kruimelig deeg vormt. Het deeg tot een bal kneden, dan met folie inpakken en 30 minuten in de koelkast leggen. De oven op 170 °C voorverwarmen. Het deeg tot een lap van ongeveer 0,75 cm dik uitrollen met een deegroller. Dan met bijvoorbeeld kartonnen bekertjes figuurtjes eruit steken en op een bakplaat die met bakpapier is bedekt leggen. De koekjes gaar en goudbruin bakken in ongeveer 15 minuten. Hierna uit de oven halen en af laten koelen in ongeveer 20 minuten. Voor een glad glazuur de poedersuiker met de citroensap in een schaal doen en roeren. Hierna 20 pietenhoofdjes snijden en op de koekjes plakken met het glazuur.

Roomboterkoekjes bakken

Ingrediënten:

  • 450 g bloem
  • 300 g poedersuiker
  • 450 g roomboterkoekjes1 ei
  • 1 eiwit
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • En :
  • bakplaat
  • spuitzakje
  • mixer

De bereiding van de roomboterkoekjes

De oven op 200 °C voorverwarmen. De boter en de suiker in de beslagkom doen, dit glad mixen, dan de bloem toevoegen en dit glad roeren. Het eiwit en het ei daarna erbij doen en het zakje en een snufje zout als laatste toevoegen, het goed door elkaar doen. Het beslag dan in de spuitzak doen en in ronde koekjes of sprits vormen spuiten, hierbij wel opletten dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen want met het bakken loopt het beslag iets uit. Als de kleur van de randjes van de koekjes goudbruin is, dan zijn ze gaar. Smakelijk eten!

Heerlijke roomboterkoekjes bakken

De vormpjes vervormen bij dit recept tijdens het bakken in de oven niet, en daarom zijn ze heel geschikt om speciale vormen, zoals verjaardagstraktaties geboortekoekjes, enz., te maken. En de koekjes kunnen na het afkoelen met Royal Icing gedecoreerd worden.

Ingrediënten:

  • 200 gram koude roomboter
  • 200 gram suiker of 150 gram suiker en 50 gram vanillesuiker
  • 1 ei
  • 400 gram bloem (geen zelfrijzend bakmeel)
  • snufje zout

De bereiding van de heerlijke roomboterkoekjes

De oven op 180 °C voorverwarmen en bij een heteluchtoven op 155 °C. Alle ingrediënten met de hand of in een zware mixer door elkaar kneden tot een bol. In het geval dat je een mixer gebruikt het deeg met de hand even nakneden. Het deeg minstens 1 uur afgedekt in de koelkast laten rusten. Hierna de bakmat of het werkblad met wat bloem bestrooien en het deeg erop uitrollen. De koekjes uitsnijden of uitsteken en op een bakblik met bakpapier leggen. De koekjes dan in het midden van de voorverwarmde oven 8-12 minuten bakken. Om te weten of de koekjes al gaar zijn kun je naar de kleur kijken die goudgeel moet zijn, en ze horen ook als ze uit de oven komen nog zacht te zijn. Na het bakken de koekjes even laten rusten op het bakblik en ze dan op een rooster verder af laten koelen.

Extra tip voor de koekjes bakker

Door de koekjesuitsteker/vorm in het deeg even op en neer te halen kun je voorkomen dat er veel rafels aan je koekjes zitten. Een taartschep of een kaasschaaf bijvoorbeeld is handig om te gebruiken om de koekjes op het bakblik te leggen en ze er na het bakken weer af te halen. Zonder icing zijn ook hele leuke resultaten te behalen door het deeg te kleuren met kleurgel. De hoeveelheid van dit recept is genoeg voor ongeveer 30 middelgrote koeken of 12 grote lollykoeken en middelgrote koekjes, speculaasformaat, hebben afhankelijk van de dikte rond de 10-11 minuten nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *