Ijs maken: eenvoudig zelf ijs maken vanille ijs vruchten ijs

Met dit eenvoudige recept kunt u zelf aan de slag om ijs te maken, samen met drie verschillende recepten een groot ijs succes maken.

Ijs maken

Ijs maken: eenvoudig zelf ijs maken vanille ijs vruchten ijs

Eenvoudig zelf ijs maken. Recepten voor 4 heerlijke ijssoorten.

Vanille ijs recept

Ingrediënten vanille ijs:

  • 120 gram suiker of 4 tot 5 eetlepels honing
  • 5 eieren
  • 450 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanille stokje

Bereiding van het vanille ijs 

  1. Klop de eieren met de suiker of de honing schuimig.
  2. Snij het vanillestokje in de lengte open.
  3. De melk met het vanillestokje koken.
  4. Van het vuur nemen en de eiermassa voorzichtig er door roeren.
  5. Dan op klein vuur verder verwarmen onder voortdurend roeren tot het bind en aan de lepel blijft hangen.
  6. Zet het ijsmengsel kort in de koelkast.
  7. Klop ondertussen de slagroom halfstijf.
  8. Klop de slagroom door het ijsmengsel.
  9. Vul hiermee een  ijsbak en zet deze minimaal 6 uur in de diepvries.
  10. Af en toe omroeren, om grote ijskristallen te voorkomen (minimaal 2 keer).

Aardbeien ijs recept

Ingrediënten aardbei ijs

  • 500 gram aardbeien
  • Suiker of honing naar smaak
  • 250 ml slagroom  (of 125 ml slagroom en 125 ml yoghurt.)

De bereiding van het aardbeien ijs 

  1. Was de aardbeien.
  2. Maak de aardbeien schoon.
  3. Snij de aardbeien in stukjes.
  4. Klop de slagroom half stijf (wanneer men het met joghurt mengt, de slagroom normaal stijf kloppen en later de joghurt er door roeren).
  5. Doe de aardbeien met de slagroom (slagroom/joghurt mengsel) in een pureerkom en pureer dit met de staafmixer. Voor liefhebbers van ijs met stukjes aardbei niet te lang pureren.
  6. Doe het ijsmengsel in een ijsbak.
  7. Vries het in (maximaal 1 week).
  8. Decoreer het aardbei ijs met verse muntblaadjes voor een aparte smaaknuance.

Tip: op deze manier kan men met vele verse vruchten ijs maken, bijvoorbeeld met kersen, abrikozen of frambozen.

Aardappel ijs met vruchten recept

Ingrediënten aardappel ijs met vruchten

  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • 250 gram vruchten
  • Sap van 1 citroen
  • 300 gram melige aardappel
  • Smaak toevoegers (vanillesuiker, kaneel, citroenschil etc.)
  • 500 ml slagroom
  • Eventueel rum, cognac, cointreau of amaretto

 De bereiding van het aardappel ijs met vruchten

  1.  Klop de 3 eieren met de suiker schuimig.
  2. Maak de vruchten schoon.
  3. Kook de vruchten met het citroensap.
  4. Pureer de vruchten.
  5. Aardappels stomen, schillen en door een pers drukken.
  6. Vermeng de aardappelen met de gekookte, gepureerde vruchten.
  7. Naar wens smaaktoevoegers door het ei-suikermengsel roeren.
  8. Slagroom halfstijf kloppen.
  9. Eventueel alcohol toevoegen.
  10. Schep het mengsel in een ijsbak en zet deze in de diepvries.

Sinasappel-Honing ijs recept 

Ingrediënten sinasappel-honing ijs:

  • 3 eidooiers
  • 90 gram honing
  • 6 eetlepels vers geperst sinasappelsap
  • 2 eetlepels sinasappellikeur
  • 200 ml slagroom
  • Sinasappelschil

De bereiding van het sinasappel-honing ijs 

  1. Eigeel en honing au bain marie schuimig kloppen.
  2. Kom met eimassa uit het water nemen en verder kloppen tot het koud is.
  3. Roer door de eimassa de vers geperste sinasappelsap en de sinasappellikeur.
  4. Klop de slagroom halfstijf.
  5. Roer de slagroom voorzichtig door de eimassa.
  6. Schep alles in een ijsbak.
  7. Zet de ijsbak 24 uur in de diepvries.
  8. Roer regelmatig zodat geen grote ijskristallen kunnen ontstaan.
  9. Voor het serveren iets laten ontdooien en met schijfjes sinasappel dekoreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *