Medicijnen en autorijden: medicijnen en rijvaardigheid rij veilig met medicijnen

Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid dit veroorzaakt jaarlijks doden en gewonden lees meer over medicijnen en rijvaardigheid en over veilig rijden met medicijnen. 

Medicijnen en autorijden

Medicijnen en autorijden: medicijnen en rijvaardigheid rij veilig met medicijnen 

Een behoorlijk aantal medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid. Het zijn niet alleen slaap – en kalmeringsmiddelen die de rijvaardigheid beïnvloeden ( dit is ons vaak wel bekend ) maar ook onschuldiger lijkende soorten zoals bijvoorbeeld bepaalde hoestdrankjes kunnen invloed hebben op het autorijden. Miljoenen Nederlanders slikken medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Exacte cijfers over het aantal ongevallen wat gebeurt ten gevolge van medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden zijn niet bekend. Schattingen zijn er echter wel en men denkt dan aan ongeveer 1600 gewonden en plusminus 70 dodelijke verkeersslachtoffers jaarlijks. Medicijnen en autorijden een combinatie die niet altijd samengaat, rij veilig met medicijnen.

Geneesmiddelen in het verkeer 

In 2008 heeft men geneesmiddelen onderverdeeld in drie categorieën die gelijk zijn gesteld aan alcoholpromillages.

  • Categorie 1 kan men vergelijken met minder dan 0,5 promille.
  • Categorie 2 met  0,5 tot 0,8 promille.
  • Categorie 3 met meer dan 0,8 promille.

Bij sommige geneesmiddelen is de rijvaardigheid alleen de eerste dagen beïnvloed en kan men na een paar dagen weer wel verantwoord autorijden. Bij politiecontroles valt op dit moment geneesmiddelengebruik nog niet aan te tonen, maar komt men bijvoorbeeld na een ongeluk in het ziekenhuis terecht dan kan men daar het geneesmiddelengebruik wel onderzoeken door middel van een bloedtest. Met geneesmiddelen in het verkeer is voor verantwoording van de chauffeur.

Medicijnen en autorijden eventuele alternatieven 

Als het medicijn enkel de eerste dagen maar de rijvaardigheid kan beïnvloeden is het moment wanneer men met de medicijnen begint van groot belang. Probeer dit zo gunstig mogelijk te plannen begin bijvoorbeeld op vrijdagavond aan het begin van het weekend, zodat men misschien aan het begin van een nieuwe werkweek weer zelf mag rijden.

Vraag de arts of apotheker naar de onderlinge werking tussen medicijnen als men meerdere medicijnen gebruikt.

Voor sommige medicijnen zijn vervangers mogelijk zoals bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk.

Hoe kan men bepalen of een geneesmiddel invloed heeft op de rijvaardigheid 

Om te achterhalen of een geneesmiddel invloed heeft op de rijvaardigheid kan men letten op de drie volgende onderstaande zaken:

  • Soms wordt de gebruiker doormiddel van een waarschuwing op het etiket attent gemaakt.
  • Een gele sticker op de verpakking wijst erop dat het medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden.
  • Lees de bijsluiter goed mogelijk staat hier een waarschuwing in.

Rij veilig met medicijnen welke medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid 

Er zijn veel verschillende soorten medicijnen die de rijvaardigheid voor langere of kortere tijd kunnen beïnvloeden. Enkelen wil ik hier kort vernoemen ( let op! deze lijst is niet volledig ).

Bij bepaalde medicijnen om te stoppen met roken zoals Zyban of Wellbutrin mag men de eerste week van inname niet autorijden. Ook hoestmiddelen zijn niet zo onschuldig als ze soms wel lijken, bij de hoestmiddelen Dampo, Noscapine en Darolon mag men zolang men last heeft van bijverschijnselen niet autorijden. Het hoestmiddel Oxememazine valt in categorie 3 bij dagelijks gebruik hiervan wordt er aangeraden geen auto te rijden.

In de categorie kalmeringsmiddelen vallen veel Benzodiazepinen in categorie 3 voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Valium en Oxazepam. Maakt men chronisch gebruik van deze medicijnen dan wordt autorijden sterk afgeraden. Gebruikt men deze medicijnen slechts incidenteel dan is het beter om tijdens de eerste 72 uur geen auto te rijden.

Bij gebruik van Cannabis raad men aan de auto de eerste vijftien uur slechts te betreden als bijrijder. Gebruikt men dagelijks medicinaal cannabis dan kan men het beste de eerste twee weken niet autorijden.

Rij veilig met medicijnen let op wat men slikt en vraag bij twijfel advies aan de apotheker of de dokter.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *