Zuurkool maken: van witte kool tot zuurkool de produktie

Zuurkool maken, wat is daar voor nodig en hoe gaat dit in zijn werk, ons land kent verschillende fabrieken waar men van witte kool zuurkool maakt. Zuurkool is een geliefde wintergroente die ook word geëxporteerd naar onder andere België en Duitsland. Maar ook als “heimwee voedsel” gaat deze het land uit naar bijvoorbeeld Suriname en Australië, vooral Noord- Europese emigranten zijn hier dol op. Zuurkool maken is eigenlijk heel eenvoudig !
Zuurkool maken

Zuurkool maken: van witte kool tot zuurkool de produktie

Zuurkool is erg gezond het bevat veel vitamines, ook rauwe zuurkool kan als salade worden gegeten en bevat veel vitamine c. Deze groente is ook geschikt voor mensen met maag- en darmklachten omdat ze licht verteerbaar is. Aan zuurkool worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd, ook het zoutgehalte is laag dus ook voor mensen met een zoutarm dieet is zuurkool een geschikte groente. Deze groente moet je niet wassen dan verliest het vitaminen en smaak, vindt je de zuurkool te zuur voeg dan wat honing of suiker toe.

Het proces van witte kool tot zuurkool 

In de drukke maanden van eind Augustus tot December verwerkt men iedere dag in de fabriek honderdduizend kilo witte kool tot zuurkool, Zuurkool maken is een heel proces.

 • De witte kool wordt geoogst.
 • De tractors met aanhangers erachter brengen de witte kool naar de fabriek.
 • Op een transportband rollen de witte kolen de fabriek in.
 • Als eerste verwijderd men de buitenbladeren, deze worden gebruikt als veevoer.
 • Het harde gedeelte word uit de kool geboord.
 • De kool word in slierten gesneden, en deze vinden op een lopende band hun weg verder.
 • De koolslierten worden bestrooid met zout, anderhalf procent zout is het maximum wat word gebruikt.
 • Dan gaan deze zoute slierten in grote bakken.
 • De shovel vervoerd de bakken naar betonnen voorraadputten.
 • In deze betonnen voorraadputten worden vele bakken met zoute slierten geleegd, deze putten worden goed luchtdicht afgesloten en het zuurkoolproces komt opgang.
 • Na drie tot acht weken is dit proces klaar, en wordt de zuurkool uit de bakken gehaald.
 • Hierna volgt de verpakking van de verschillende soorten zuurkool, naturel zuurkool, met kruiden en met wijn zijn hier voorbeelden van.
 • Op grote pallets staat de zuurkool klaar voor transport.

Zuurkool suggesties 

Zuurkool maken, zuurkool kopen, zuurkool eten, wat zijn de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel met zuurkool en rundergehakt, of zuurkool stamppot met rookworst. Wat ook erg lekker is aardappelpuree met zuurkool, worst en spek op een mooie schotel opgediend niet alleen lekker maar ook een plaatje om te zien.

Hoe eten wij Zuurkool

Als wij zuurkool eten dan is dat hoofdzakelijk in de winter als het koud is, en wel zuurkool met rookworst, worstjes en niet al te vet spek. Ook spoelen wij de zuurkool om de meeste bewaar en behandel stoffen er uit te spoelen, en zo wordt de zuurkool minder scherp, dus snel even spoelen is wat wij doen. In het verleden deden we de zuurkool altijd als stamppot in een pan, maar sinds enige tijd doen we alles op een grote schaal en plaatsen die op de tafel, ook het vlees en het doen we er allemaal bovenop.

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *