Zoetigheid en tanden: Zoetigheid eetgedrag en tanden problemen voorkomen tips

Tanden zijn heel belangrijk en als je ouder wordt dan zul je merken dat goede verzorging van de tanden veel problemen kan voorkomen, dit artikel gaat over zoetigheid, de tanden, eetgedrag en tips voor de tanden.

zoetigheid

Zoetigheid en tanden: Zoetigheid eetgedrag en tanden problemen voorkomen tips 

Zoetigheid en tanden dit is een combinatie die niet zo goed bij elkaar past. Zetmeel bestaat voor honderd procent uit suiker, mondbacteriën gebruiken zetmeel voor hun eigen voeding en zetten dit om in energie. Als afvalstof word dan melkzuur gevormd, voor de mondbacterie is dit melkzuur giftig en dit word dus uitgescheiden als plaque op de tanden. Probeer om je tanden te sparen de momenten van zoetigheid eten sterk te beperken. Zoetigheid en tanden !!

Zoetigheid en tanden het eetgedrag en je tanden 

Het eetgedrag en je tanden, ook hierin hebben ouders een grote verantwoordelijkheid om hun kinderen een goed eetgedrag aan te leren. Goed voorbeeld doet goed volgen dit geldt ook in het geval van zoetigheid en tanden. Vanaf de geboorte word dit gedrag aangeleerd. Ook als kinderen groter worden kun je hierin sturen, laat de kinderen bij een verjaardag op iets trakteren wat niet schadelijk voor de tanden is. En geef als ouders en grootouders geen snoep uit gewoonte, of om het kind gunstig te stemmen.

Te veel zoet is niet goed voor de tanden

Te veel zoetmomenten op een dag is niet goed, probeer ze te beperken tot maximaal 7, in elk snoepje zit plusminus 90 procent suiker, en suiker is slecht voor de tanden. Ook frisdrank kan beter zoveel mogelijk in de supermarkt gelaten worden, probeer hier alternatieven voor te vinden zonder suiker of met veel minder suiker. Geef baby’s geen zuigflesje met appelsap of andere zoetigheid mee naar bed om ze zoet te houden, de bacteriën kunnen dan een hele nacht hun verwoestend werk op de kindertandjes uitvoeren. Doe je dit wel regelmatig dan is de kans op zuigflescariës groot.

Tips over zoetigheid en tanden 

Poets de tanden goed ook de kauwvlakken goed poetsen en de ruimten tussen de tanden, het is van groot belang dat ook deze goed schoon zijn. Als er geen bacteriën op de tanden zitten dan word er ook geen melkzuur gevormd dus goed tandenpoetsen is erg belangrijk voor het behoud van de tanden. Probeer het snoepgedrag te verminderen, wees bewust welke gevolgen dit kan hebben en wijs de kinderen hier regelmatig op. Geef zelf het goede voorbeeld in snoepgedrag en discipline.

En laat je bij onzekerheid voorlichten over de juiste manier van tandenpoetsen. Een goede zaak is dat hier op veel basisscholen ook aandacht aan word besteed. Begeleid de kinderen hierin zodat ze een bewuste houding kunnen ontwikkelen.

Tanden en zoetigheid en tandplak

Tandplak ontstaat in de loop van de dag als een dunne, plakkerige, kleverige laag op en tussen de tanden op het tandvlees en het gehemelte..Tandplak heeft nagenoeg dezelfde kleur als je tanden en is dus niet zo goed zichtbaar.Tandplak vormt zich uit voedselresten, bacteriën en slijm. Door minimaal tweemaal daags goed en liefst elektronisch de tanden te poetsen kan men tandplak vrij eenvoudig verwijderen. Poets men met een elektrische tandenborstel dan wordt twee maal zoveel tandplak verwijderd als bij poetsen met een handtandenborstel. Ook is het gebruik van een tandenstoker of het eenmaal per dag flossen aan te raden. Benieuwd hoe het gesteld is met de tandplak, gebruik dan eens een tandplakverklikker. Met deze tablet vol rode kleurstof wordt duidelijk waar nog tandplak in de mond aanwezig is.

De gevolgen van achtergebleven tandplak

Als tandplak niet grondig en regelmatig verwijderd word kan dit vervelende gevolgen hebben zoals:

  • Gaatjes(cariës): deze gaatjes worden veroorzaakt doordat de bacteriën in tandplek zuren vormen in de mond.
  • Tandsteen: tandsteen is verkalkte tandplak. Als men last heeft van tandsteen dan voelen de tanden ruwer aan. Tandsteen moet verwijderd worden door de tandarts of mondhygiënist.
  • Ontstoken tandvlees(gingivitis) en in ernstigere vorm paradontitis. Deze gevolgen van tandplak kunnen leiden tot het verlies van tanden en/of kiezen.

Aanwijzingen om tandplak te voorkomen:

  • Minimaal tweemaal daags grondig liefst elektrisch poetsen.
  • Flossen of stoken.
  • Tevens is er kauwgom en mondwater te koop waarvan wordt beweerd dat ze de  ontwikkeling van tandplak tegen gaan.

Conclusie tanden en zoetigheid

De conclusie na het lezen van dit artikel is dat af en toe snoepen best te doen is, het beste is geen zoetigheid nemen, maar mocht je het niet kunnen laten dan is aandacht en goede verzorging een volgende stap. Doorlopend snoepen is niet goed voor gezondheid en tanden, voor de tanden is het dus belangrijk om weinig momenten te nemen met zoetigheid, daarnaast is het voor je lichaam belangrijk dat zoetigheid niet alleen in je mag komt, bijvoorbeeld snoep of gebak na het eten nemen is beter dan dat er 100 % snoep in de mag komt. Als je weet hoe het zit dan kun je er rekening mee houden, en daar heb je voordeel van als je ouder wordt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *