Wintertenen: Wintertenen en winterhanden Perniones diagnose en voorkomen

In de winter hebben veel mensen last van handen en voeten, deze klacht is meestal te wijten aan wintertenen en winterhanden of ook wel perniones genoemd, wat is de diagnose en wat kun je er aan doen om het te voorkomen of te verzachten van de klachten.

Wintertenen: Wintertenen en winterhanden Perniones diagnose en voorkomen

Wintertenen en winterhanden Perniones, plusminus tien procent van de Nederlandse bevolking kent dit verschijnsel. Voornamelijk in landen met een gematigd klimaat komen wintertenen en winterhanden regelmatig voor. Kou en vocht samen is een slechte combinatie, bij temperaturen onder de 10 tot 15 graden Celsius krijgt men al klachten dit kan dus al vanaf de herfst. In landen waar het kouder en droger is zoals in Scandinavische landen komt Perniones bijna niet voor.

Perniones

Perniones deze diagnose zal de dokter vaak stellen als je met klachten van opgezette voeten of tenen, pijnklachten hieraan, een rode paarse kleur van de voeten of tenen en last van jeuk, bij hem komt. Perniones is de verzamelnaam voor zowel winterhanden, wintertenen, winteroren enzovoort. De oorzaak hiervan ligt bij de haarvaatjes die niet snel genoeg op temperatuursverschillen reageren. Haarvaatjes zijn kleine bloedvaatjes in de huid. Bij warmte verwijden bloedvaten zich en kan er meer bloed door de vaatjes stromen en kunnen alle uitstekende, verafgelegen delen van het lichaam ook goed worden verwarmd.

Bij wintertenen en winterhanden hapert er in sommige bloedvaatjes iets zodat het bloed niet doorstroomt maar zich ophoopt. De bloedvatwand en het weefsel dat er omheen ligt kan beschadiging oplopen. Dan treden klachten op zoals pijn, jeuk ,rode / paarse kleur en opzwelling. Vaak spelen de klachten extra op als je terugkomt in de warmte.

De behandeling van wintertenen en winterhanden Perniones

De klachten zijn hinderlijk maar dikwijls onschuldig. Na twee tot vijf weken zijn de klachten verdwenen, het is welzo dat men er dan vaak de volgende jaren weer last van krijgt. Waar je wel op kunt letten zijn de volgende punten:

  • Draag warme kleding die niet te strak aansluit.
  • Draag handschoenen vanaf het begin van de koude periode.
  • Zorg dat in laarzen of schoenen ruimte is voor dikke sokken.
  • Sta niet te lang stil in de kou maar zorg dat je in beweging blijft.
  • Zoek zelf huismiddeltjes die helpen, zoals warmtezalf of wisselbaden.
  • Zorg voor een constante lekkere temperatuur overal in huis.
  • Blijven de klachten te lang of te heftig voortduren of is er twijfel raadpleeg dan de huisarts.

Wintertenen en winterhanden Perniones

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *