Whiplash: de behandeling en klachten bij whiplash en chronische whiplash

Whiplash, ongeveer 20.000 mensen per jaar in Nederland krijgen hiermee te maken, vaak met zeer ingrijpende gevolgen. Behandeling, klachten en chronische whiplash.

Whiplash

Whiplash: de behandeling en klachten bij whiplash en chronische whiplash 

Whiplash, ongeveer 20.000 mensen per jaar in Nederland krijgen hiermee te maken, vaak met ingrijpende gevolgen. Bij Whiplash maakt het hoofd een snelle, heftige beweging ten opzichte van de romp waarbij de spieren en banden van de nek uitrekken. Ten gevolge daarvan kan de nek stijf en pijnlijk zijn, bewegen van deze spieren is dan niet fijn. Oorzaken van een Whiplash kunnen verschillende zijn zoals: aanrijdingen, voornamelijk kop-staartbotsingen. Het lichaam kan lichte schokken van buitenaf wel opvangen maar als de botsing met snelheden van meer dan 6 tot 10 kilometer per uur gaat wordt het voor het lichaam te heftig. En kan er sprake zijn van een whiplash. Maar ook kindermishandeling, of een ongelukkige val op straat of in huis kan de oorzaak zijn voor een whiplash.

Whiplash en autorijden 

Whiplash en autorijden wat kan men doen om het risico op een Whiplash bij een botsing zoveel mogelijk in te perken. Het dragen van de autogordel kan voorkomen dat een inzittende van de auto tijdens een aanrijding naar voren schiet en vervolgens weer naar achteren, zodat men hetzelfde krijgt als bij een aanrijding van achteren.

Tevens is het van belang dat de hoofdsteun goed is afgesteld, hiermee kan men veel narigheid voorkomen.

Whiplash en zijn klachten 

Whiplash en zijn klachten, waar moeten we dan aan denken? Men kan last hebben van

evenwichtsklachten zoals: een onzekere gang van lopen, duizeligheid en oorsuizingen. Bewegingsbeperking van de nek, spierzwakte en hoofd -en nekpijn. Problemen met het geheugen, de concentratie en de aandacht komen ook veelvuldig voor , evenals depressieve gevoelens. Overgevoeligheid voor fel licht en harde geluiden horen ook tot het klachtenplaatje.

Whiplash en zijn behandeling 

Whiplash en zijn behandeling niet alle doktoren denken hier hetzelfde over, de behandeling hangt af van de persoon en welke klachten deze heeft. Vaak begint men met het voorschrijven van rust, en ook met het dragen van een halskraag om het weefsel de kans te geven om zich te herstellen. Bij het aanmeten van een halskraag is het belangrijk om er op te letten dat deze niet hinderlijk is voor het slikken. Vrij snel daarna begint men dikwijls met fysiotherapie onder andere oefeningen en massage. Ook houdingsadviezen kunnen bijdragen aan een vlug herstel. Het optreden van herstel kan per patiënt sterk verschillen, van enige dagen tot vele maanden. Na een jaar is plusminus tachtig procent van de patiënten klachtenvrij.

Whiplash word chronisch 

Whiplash word chronisch als de klachten langer dan een half jaar aanhouden men spreekt dan van het chronisch whiplashsyndroom. Kenmerkend hiervoor zijn pijn van de schouder en nek en concentratiestoornissen en geheugenproblemen.

Men kan dan kiezen voor belastbaarheidstrainingen door een fysiotherapeut of bijvoorbeeld deze trainingen te volgen in een revalidatiecentrum waar meerdere gespecialiseerde disciplines bij deze trainingen zijn betrokken. Het resultaat van deze trainingen is vaak goed en deze zijn dus zeker aan te raden.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *