Wespen en bijen: de wespensteek en bijensteek symptomen en behandelen

Wespensteek en bijensteek wat dan te doen? Bij een wespensteek en bijensteek is het belangrijk om gelijk te handelen, bij mensen met een zware allergie kan een wespensteek en bijensteek levensbedreigend zijn. 

Wespen en bijen: de wespensteek en bijensteek symptomen en behandelen

Krijgt men een steek van een bij of een wesp dan zal er een rode bult verschijnen waar een witte rand omheen zit, deze bult is pijnlijk en jeukt. Bij een bijensteek blijft de angel in de huid achter een wesp heeft een angel zonder weerhaken deze blijft niet in de huid achter daarom kan een wesp meerdere keren achter elkaar steken. Als de wesp steekt spuit hij een klein beetje gif bij het slachtoffer naar binnen. Bij een bij die zich na een steek wil verwijderen terwijl de angel nog in de huid zit scheurt de angel met de gifblaas zich los van de rest van de bij, daarna zal de bij sterven.

Voorkomen van een wespensteek of bijensteek 

Om een wespensteek en bijensteek te voorkomen is het belangrijk om uit de buurt van hun nest te blijven want daar zijn ze extra agressief. Nesten kunnen bijvoorbeeld voorkomen in houtstapels, holle boomstammen en verder overal rondom het huis. Pas op bij het verwijderen van een nest roep liever professionele hulp in. Blijf rustig als een bij of wesp in de buurt is, afweringen vat het dier op als bedreiging. Pas op dat de bij of wesp niet onverwachts in limonade zit en ongemerkt in de mond kan steken. Bepaalde deodorants en parfums trekken wespen en bijen aan.

Wespensteek allergie en bijensteek allergie 

Wespensteek allergie en bijensteek allergie, allergische reacties kunnen onder andere extreme zwelling, roodheid die zich uitbreid, braken, benauwdheid en flauwvallen zijn. Waarschuw dan onmiddellijk de huisarts of ga naar het ziekenhuis. Sommige mensen die weten dat ze allergisch voor wespen – en of bijensteken zijn hebben een noodsetje bij zich waarmee ze zelf eerste hulp toe kunnen passen. Bij een milde allergie zie je vaak een extreme zwelling, dit is niet levensbedreigend. Bij een zware allergie ligt dit anders er kunnen bloeddrukdaling en opzwelling van strottenhoofd of luchtpijp voorkomen, word hier niets aan gedaan dan krijgt men hart – en ademhalingsstoornissen die kunnen leiden tot een shock die levensbedreigend kan zijn. Wat bij sommigen met een zware allergie kan helpen is een hyposensibilisatiekuur dit houdt in dat men dan levenslang kleine beetjes gif krijgt toegediend zodat na een steek geen allergische reactie meer optreed.

Wespensteek en bijensteek behandelen 

Wespensteek en bijensteek behandelen we in drie delen en deze zijn :

  • Als eerste verwijderen we de angel met een pincet[ als dit nodig is]. We gaan niet in de bult peuteren of knijpen en we zuigen hem ook niet uit.
  • Ten tweede kan de pijn en de jeuk behandeld worden met een gaasje wat is gedrenkt in azijn [een huismiddeltje van vroeger], een washandje met ijsblokjes of met zalf.
  • Als derde punt wil ik waarschuwen voor steken in de mond, neus, keel, hals of bij het oog ga dan naar de huisarts en overleg even of een behandeling nodig is. Bij een ontsteking van het lymfevat kan er een pijnlijke rode streep zichtbaar worden laat ook dit altijd aan de huisarts zien.
  • Als vierde punt nog twee zaken die van belang zijn voor mensen met een allergie of zij die voor de eerste maal een allergische reactie vertonen. Draagt iemand een noodsetje bij zich gebruik dit dan en dien zo snel mogelijk medicatie toe. Bij andere allergische reacties is het belangrijk om direct naar een ziekenhuis te gaan. Wespensteek en bijensteek besteed hier zeker aandacht aan.

Wat eten wespen

Bij ons zijn veel wespen en ze eten kipfile, heb er een foto en een filmpje van gemaakt, verder zijn de wespen niet kwaad en komen alleen om de kipfile. Het filmpje bekijken Klik hier

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *