Wandelen: wandelen en wandeling Den Haag langs historische gebouwen

Wandeling Den Haag om kennis te maken met politiek Den Haag vroeger en nu. Op onze wandeling komen we tien plaatsen en / of gebouwen tegen die allen een relatie hebben met de politiek. Wandeling Den Haag een stukje terug in de historie. 

Wandeling Den Haag

Wandelen: wandelen en wandeling Den Haag langs historische gebouwen

Het Binnenhof Den Haag is een mooi beginpunt van onze wandeling, hier liggen de wortels van de grondwet. Het oudste gebouw hier wat nog in gebruik is redelijk gaaf en gerestaureerd is de Ridderzaal met aan de achterzijde van de grote zaal het oude jachtslot dat Willem 2 liet bouwen, plusminus 50 jaar later is in opdracht van graaf Floris 5 de Ridderzaal erbij gebouwd. Het oorspronkelijke doel van de Ridderzaal was om als feestzaal te dienen voor de ridders. Bekende personen zoals Philips de Goede en Karel de Stoute spraken er persoonlijk recht. Vanaf die tijd is het Binnenhof het bestuurlijke centrum van ons land geweest. Bij ons is de Ridderzaal voornamelijk bekend van prinsjesdag waarop de koningin haar troonrede hier voorleest. Deze traditie is een van de weinige die is overgebleven en al meer dan honderd jaar in ere wordt gehouden. Aan beide kanten van het Binnenhof vinden we de onderkomens van de eerste en de tweede kamer, de leden van de eerste kamer vergaderen in de oude vergaderzaal die stamt uit de tijd van de gouden eeuw. In 1994 / 1995 is deze zaal gerestaureerd, het mooie beschilderde dak is een echte blikvanger.

Het Buitenhof in Den Haag

Het Buitenhof in Den Haag is te bereiken als we een paar stappen doen door de stadhouderspoort, als men linksaf gaat komt men op de Hofplaats daar vindt men de halfronde vergaderzaal van de tweede kamer die opvalt doordat het lijkt of hij uit de gevel komt. Men heeft dit zo gebouwd om uit te drukken dat de tweede kamer in verbinding hoort te staan met de bevolking. Rechts hierachter kunnen we de perstoren zien. De gemeente Den Haag heeft aan de tweede kamer een cadeau geschonken in de vorm van de ‘ grondwetbank ‘ die we hier op het Hofplein aan kunnen treffen. De bank is plusminus 45 meter lang en voorzien van het eerste artikel van de grondwet wat het anti – discriminatiebeginsel bevat.

Wandelroute ’s Gravenhage

Wandelroute Den Haag op onze wandeling door de regeringsstad Den Haag komen we bij de gevangenpoort deze stamt nog uit de tijd dat het leven van gevangenen er nog niet zo goed verzorgt uitzag en men nog voornamelijk moest leven op water en brood. Deze gevangenpoort dateerd uit de Middeleeuwen de martelwerktuigen die hier tentoongesteld zijn waar gevangenen mee werden gegeseld of gebrandmerkt laten zien dat men in die tijd niet erg zachthandig met gevangenen omging.

Gijsbert Karel van Hogendorp Den Haag 

Op onze Wandeling Den Haag verlaten we het Buitenhof en gaan verder over de Kneuterdijk we vinden dan in de gevel van een bankgebouw een gedenksteen waarmee de herrinnering aan Gijsbert Karel van Hogendorp wordt levend gehouden. Deze van Hogendorp was de bedenker van de eerste grondwet van onze huidige monarchie. In 1848 kwam er een nieuwe grondwet, koning Willem 2 had zich hier lang tegen verzet maar in een nacht werd deze koning van conservatief liberaal. In de Heulstraat wat een zijstraat van de Kneuterdijk is vinden we aan de muur van het voormalige paleis een plaquette waarmee aan dit moment word herinnerd. Deze nieuwe grondwet had als doel de macht van de koning te beperken en het volk meer inspraak te geven, het belangrijkste artikel in deze nieuwe grondwet luidde: de koning is onschendbaar, maar de ministers zijn verantwoordelijk. Deze nieuwe grondwet was ontworpen door de liberale staatsman Thorbecke.

Wandeling Den Haag paleis Noordeinde

Het volgende belangrijke gebouw wat we op onze Wandeling Den Haag tegenkomen is het werkpaleis van de koningin paleis Noordeinde. We vinden op het plein voor het paleis een standbeeld van Willem van Oranje als ruiter te paard. De Staten van Holland hebben dit paleis in 1591 aangekocht voor zijn weduwe Louise de Colingy. Tevens vinden we iets verderop een standbeeld van koningin Wilhelmina die hier in 1880 werd geboren.

Wandeling Den Haag

Wandeling Den Haag de Hoge Raad

De Hoge Raad is het hoogste gerechtsorgaan in Nederland het gebouw hiervan kunnen we vinden in de Kazernestraat een beetje achteraf. Gaan we aan het eind van de Kazernestraat rechts dan komen we langs het hotel des Indes waarvan men zegt dat daar de plannen voor de paarse kabinetten zijn ontstaan. We komen op de Korte Vijverberg waarvandaan we een heel mooi stadsgezicht hebben. Op nummer 3 van deze Korte Vijverberg vinden we het Kabinet der Koningin wat een monumentaal pand is.

Standbeeld van Willem van Oranje in Den Haag

Op het Plein wat wel echt het centrum van onze regeringsstad is vinden we een standbeeld van Willem van Oranje staande samen met zijn hondje wat zo een belangrijke daad verrichtte toen een moordaanslag op zijn baasje werd gepleegd.

Wandeling Den Haag

De werkplek van de minister- president het Torentje

Als we het plein verlaten op onze wandeling Den Haag dan lopen we richting het Mauritshuis, wat een collectie schilderijen van bekende Nederlandse schilders herbergt, en passeren dan het alom bekende Torentje wat de werkplek is van de minister president. Het Torentje is slechts klein maar heeft een mooi uitzicht op de Hofvijver.

Wandelen in Den Haag

We besluiten onze wandeling Den Haag als we door de grenadierspoort het Binnenhof weer opkomen. Aan de rechterkant vinden we het ministerie van Algemene Zaken evenals de Rijksvoorlichtingsdienst. Iedere vrijdag kunnen we hier de ministers zien lopen als er vergadering is van de ministerraad. Deze vergaderen in de Treveszaal op de eerste verdieping. De betekenis van Treves is wapenstilstand, hier vergaderde men ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog om aan de strijd met Spanje een einde te kunnen maken. Ten laatste kunnen we op Binnenhof 1a een boek zien liggen met daarin 17500 namen van vaderlanders die hun leven hebben gegeven om de tirannie te verdrijven. Men slaat iedere dag een bladzij van het boek om, dit boek is mede bedoeld om ons eraan te herinneren dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn maar offers vragen.Wandeling Den Haag een interressante route door politiek Den Haag.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *