Voorlezen: Voorlezen voor kinderen en peuters een goed voorleesboek en tips

Voorlezen voor kinderen is nuttig om ze verschillende vaardigheden aan te leren. Bij voorlezen voor kleine kinderen wordt zowel het geheugen, de concentratie als de luistervaardigheden getraind. 

Voorlezen voor kinderen

Voorlezen: Voorlezen voor kinderen en peuters een goed voorleesboek en tips

Voorlezen aan peuters, met voorlezen kan al vroeg begonnen worden en kinderen vinden het meestal heerlijk om te worden voorgelezen. De fantasie wordt ontwikkeld en tevens leren ze hoe anderen problemen oplossen. Peuters komen op deze wijze op een prettige manier in aanraking met lezen en met de Nederlandse taal, vaak word dan de interesse in lezen en geschreven taal groter. Ook als ouders zelf lezen heeft dit een stimulerende invloed.

Wat is een goed voorleesboek 

Wat is een goed voorleesboek, hier enkele tips die nuttig kunnen zijn:

De plaatjes en de tekst moeten goed bij elkaar passen zeker voor peuters en jonge kinderen is het belangrijk dat de plaatjes de tekst ondersteunen, ze begrijpen het verhaal dan beter.

Voorlezen voor kleine kinderen, het verhaal moet de kinderen nieuwsgierig houden om hun aandacht vast te houden, ze moeten zowel met hun hoofd als met hun hart mee kunnen denken en voelen.

Het verhaal moet goed geschreven zijn zodat het prettig is om er naar te luisteren.

De structuur van het verhaal is ook belangrijk zodat alles logisch te volgen is.

Voorlezen voor kinderen tips 

Voorlezen voor kleine kinderen tips om dit zo goed mogelijk te doen:

  • Kies een rustige plaats uit en zorg ervoor dat het kind zo weinig mogelijk afgeleid kan worden.
  • Laat het kind zelf ook af en toe een verhaal uitkiezen en zorg dat het verhaal aansluit bij de ontwikkeling, de leeftijd en de interesse van een kind.
  • Lees het verhaal eerst zelf voordat je begint met voorlezen.
  • Lees duidelijk en niet te snel, en bouw momenten van rust in zodat het kind het gehoorde kan verwerken.
  • Voor je gaat beginnen met voorlezen kun je iets over het boek vertellen en tijdens het voorlezen kan het goed zijn om moeilijke woorden aan het kind uit te leggen.
  • Voorlezen kan een kind ervaren als heel knus en veilig, zijn gevoel van wel bevinden zal hierdoor bevorderd worden. Voorlezen voor kinderen een plezierige taak.
  • Wil je het kind actief bij het verhaal betrekken stel dan af en toe een vraag of laat het kind het slot van het verhaal zelf afmaken.
  • Probeer tijd vrij te maken voor het kind om met enige regelmaat voor te lezen. Genieten voor het kind en voor jezelf.

Voorlezen voor kinderen en het luisterboek 

Het luisterboek is een alternatief voor voorlezen wat bijvoorbeeld in de auto tijdens een lange reis fijn kan zijn, meestal staat het voorgelezen boek op een cd. Voor kinderen die een leeshandicap hebben kan dit een manier zijn om eenvoudiger informatie tot zich te nemen. Voorlezen voor kinderen een belangrijke zaak.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *