Voedselallergie: wat is voedselallergie klachten voedselallergie en voedselallergiesymptomen

Voedselallergie en voedselallergiesymptomen minstens 2 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft een duidelijke voedselallergie. De laatste jaren is er een forse toename te zien van mensen die last krijgen van voedselallergie en voedselallergiesymptomen. 

Voedselallergie: wat is voedselallergie klachten voedselallergie en voedselallergiesymptomen

Wat is voedselallergie, om hier een antwoord op te geven belanden we bij het immuunsysteem. Het immuunsysteem heeft als functie om het lichaam te beschermen tegen onder andere virussen, bacteriën en schimmels die proberen het lichaam ziek te maken. Bij allergie is het immuunsysteem van slag en reageert ook op lichaamsvreemde onbekende stoffen die helemaal geen schadelijk effect hoeven te hebben. Het is dus eigenlijk een onnodige verdedigingsactie op bezoekers die geen kwaad in de zin hebben. Voedselallergie en voedselallergiesymptomen een toenemend probleem.

Wat zijn de klachten bij voedselallergie 

Klachten bij voedselallergie welke zijn dit? Na het eten van allergeen voedsel kan een brok in de keel komen, jeuk in de mond, jeuk in het oor, jeukende tranende ogen, loopneus, zwelling van de lippen en uitslag om de mond. Als het heftig is kan de huid helemaal rood worden, benauwdheid en heftige jeuk kan optreden evenals diarree en misselijkheid. In uitzonderlijke gevallen raakt iemand bewusteloos en is er een sterke daling van de bloeddruk, enkele mensen per jaar overlijden tengevolge van zeer heftige voedselallergie. Voedselallergie en voedselallergiesymptomen zeer beangstigend.

Voedselallergie en voedselallergiesymptomen en de huisarts 

Voedselallergie en voedselallergiesymptomen de huisarts kan duidelijkheid en informatie geven, de eerste stap zal dikwijls zijn om het verdachte voedingsmiddel te gaan vermijden. Doorverwijzing naar een specialist is vaak de volgende stap deze kan doormiddel van priktesten en bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van voedselallergie en voor welk voedingsmiddel. Voedselallergie en voedselallergiesymptomen laat het onderzoeken om zekerheid te krijgen.

De toename van voedselallergie 

De toename van voedselallergie is niet eenvoudig te verklaren, de verbeterde hygiëne zou hier mee te maken kunnen hebben. Bij de geboorte is het immuunsysteem nog niet compleet, natuurlijke infecties helpen bij de verdere ontwikkeling van het immuunsysteem. Als deze infecties zich door een betere hygiëne niet voordoen, veronderstelt men dat het immuunsysteem zich dan richt op allergenen die wel onbekend voor het lichaam zijn maar niet schadelijk. Men gaat mede van deze veronderstelling uit omdat in landen waar mensen onder minder hygiënische omstandigheden leven allergie veel minder voorkomt dan in West – Europa. Voedselallergie en voedselallergiesymptomen in West – Europa stijgt het aantal mensen wat hier last van heeft nog steeds.

Het voorkomen van voedselallergie 

Het voorkomen van voedselallergie is niet zo makkelijk, de aanleg hiervoor is in de meeste gevallen aangeboren. Men adviseerde om baby’s waarbij allergie in de familie voorkwam langere tijd borstvoeding te geven terwijl de moeder zich aan een vrij streng dieet hield. Na onderzoek is gebleken dat dit nauwelijks meetbare effecten heeft op het wel of niet ontstaan van voedselallergie. Het immuunsysteem zit ingewikkeld in elkaar en helaas is nog niet bekend waarom het immuunsysteem bij allergie niet enkel op ziek makende maar ook op onschadelijke vreemde stoffen heftig reageert. Voedselallergie en voedselallergiesymptomen een ingewikkelde materie.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *