Vlinders: Vlinders in Nederland de paring eitjes en rupsen

Vlinders in Nederland, vlinders horen tot de meest geliefde insecten ze zien er meestal ook mooi en kleurrijk uit. Vlinders in Nederland bekijkt men anders dan bijvoorbeeld spinnen of wespen deze vind men vaak vies of eng, vlinders daarentegen wekken juist positieve en aardige reacties op. Vlinders in Nederland fantastisch !

Vlinders: Vlinders in Nederland de paring eitjes en rupsen

De paring bij vlinders in Nederland, een mannetjesvlinder kan het vrouwtje vinden, of in sommige gevallen andersom, door geurstoffen die vrouwtjes die willen paren verspreiden. Deze geurstoffen noemt men ook wel feromonen. Dit ruikt het mannetje al van verre en als men elkaar dan genaderd is kunnen ze elkaar aan het kleurenpatroon herkennen. Voor de paring voeren vlinders een paringsdans uit net als sommige vogels. Daarna drukken de vlinders hun achterlijven tegen elkaar en zo kunnen de eitjes bevrucht raken. Vlinders in Nederland een aanvulling op de insectenwereld.

Vlinders en het afzetten van de eitjes 

Het afzetten van de eitjes gebeurt met grote zorgvuldigheid. Vaak zet men ze af op of dichtbij planten waar de rups later van kan eten, dit kan per vlindersoort verschillen. Ook de manier van eitjes leggen kan verschillen sommige vlindersoorten leggen één eitje per plant, anderen leggen groepen eitjes op of onder een plantenblad en er zijn er ook die hun eitjes uitstrooien. Eitjes zijn maar klein tussen de 0,3 en 1,2 millimeter, ook de vorm kan verschillen. Eitjes van vlinders in Nederland zijn door hun kleinheid moeilijk te zien.

Vlinders en de Rupsen 

Rupsen komen uit vlindereitjes, sommige rupsen zijn door hun kenmerken makkelijk te herkennen. De zebrarups is de larve afkomstig van de jacobsvlinder. Deze rups voedt zich alleen met het jakobskruiskruid een giftige plant. De giftige stoffen uit de plant slaat de rups in zijn lichaam op en daardoor wordt deze ook weer giftig. Deze zebrarups laat door zijn felle kleuren zwart en oranje zien dat hij giftig is, de vogels mijden deze rups dan ook.

De eikenprocessierups is een rups die voor mensen vervelend kan zijn, met zijn brandharen kan hij bij de mensen allergische reacties opwekken. Een rups eet veel en groeit hard zijn huid groeit echter niet mee en daarom vervelt de rups regelmatig.

Vlinders en de pop

Op een bepaald ogenblik voor de laatste vervelling stopt de rups met eten en wordt hij sloom als de laatste vervelling geweest is dan kruipt er een pop uit. De vorm van een pop is grillig hij lijkt totaal niet op een rups. De pop lijkt rustig maar vergis je niet van binnen is men hard aan het werk om van rups tot vlinder uit te groeien.

De pop veranderd langzamerhand en dan barst de huid open en komt er een vlinder met zijn vleugels opgevouwen uit. De vleugels kunnen zich pas strekken en opdrogen als er bloedvloeistof door de vleugeladers is geperst. Laat de vlinder tijdens het opdrogen van zijn vleugels met rust bij aanraking hiervan kunnen de vleugels behoorlijk beschadigen. Als de vleugels droog zijn kan de vlinder zijn gang gaan en wegvliegen om een partner te zoeken en zo voor vernieuwing van het geslacht te zorgen. Vlinders in Nederland prachtig om de vlinders te volgen door je tuin.

Vlinders in Nederland

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *