De Titanic: de onzinkbare Titanic zinkt bij Newfoundland10 April 1912

Titanic onzinkbaar Newfoundland ! Het is in dit jaar 2012 honderd jaar geleden dat de grootste scheepsramp ooit plaats vond, het grote cruiseschip Titanic verging voor de kust van Newfoundland. Titanic onzinkbaar Newfoundland bij deze verschrikkelijke scheepsramp kwamen 1522 mensen om het leven en slechts 705 mensen overleefden de ramp. 

Titanic onzinkbaar Newfoundland

De Titanic: de onzinkbare Titanic zinkt bij Newfoundland10 April 1912 

Op 10 April 1912 wordt voor de tweede keer in het jaar een passagiersschip in de vaart genomen deze keer vanuit de haven van Southampton. Nu het grootste en modernste passagiersschip ter wereld de Titanic. De Titanic heeft een lengte van 269,04 meter en is breed 28 meter en 19 centimeter. De hoogte van het schip was van de kiel tot aan de schoorsteen 56 meter. Het schip woog 46.329 kilo, en het had meer dan 600 ton kolen nodig iedere dag om de machines te kunnen laten draaien.

Titanic onzinkbaar Newfoundland

De grote onzinkbare Titanic zinkt toch

De Titanic die er zowel van binnen als van buiten werkelijk schitterend uitzag had de bijnaam ‘unsinkable’ onzinkbaar gekregen. Het schip bevatte veel luxe zoals een zwembad, een squashhal, een fitnessruimte, een bibliotheek en verschillende eetgelegenheden en nog meerdere andere ruimtes natuurlijk was de eerste klasse het uitgebreidst, de derde klasse was veel eenvoudiger. Het schip beschikte over een veiligheidssysteem wat het de naam ‘unsinkable’ bezorgde. Dit veiligheidssysteem bestond uit vol automatisch sluitende deuren die het schip in zestien waterdichte compartementen verdeelde, het schip was praktisch onzinkbaar. Men was hier zo van overtuigd dat men in plaats van de 64 reddingsloepen die voor herberging van de passagiers nodig waren er slechts 20 meenam plus 4 opvouwbare sloepen. Men dacht de passagiers op deze manier een plezier te doen omdat zoveel reddingssloepen het mooie uitzicht belemmerden. Tevens was het niet nodig dat de mensen zich door het grote aantal reddingsloepen zorgen omtrent de veiligheid zouden maken daar het schip praktisch onzinkbaar was dacht men tenminste.

Titanic onzinkbaar Newfoundland

Ijsberg in zicht op de Titanic 

Om plusminus 23.40 op 14 April 1912 sloeg matroos Frederich Fleet alarm omdat er voor het schip een enorme ijsberg opdook. De eerste stuurman die het gevaar al had onderkent probeert nog uit te wijken maar helaas is het hiervoor al te laat het schip raakt op volle snelheid de ijsberg en loopt zware beschadigingen op van de boeg tot aan het zesde waterdichte schot. Dit heeft tot gevolg dat het schip met de boeg naar boven komt en de waterdichte schotten die alleen onder de waterlinie zijn geplaatst zijn niet voldoende het schip loopt onder water. Het eerste uur van de ramp loopt er tussen de 22.000 en 25.000 ton water het schip binnen, men probeert het moment van zinken uit te stellen door water weg te pompen maar ook dat helpt niet meer. Om 02.18 midden in de donkere nacht breekt de onzinkbare Titanic in tweeën en zinkt. Hierbij komen 1522 mensen om het leven terwijl 705 mensen deze verschrikkelijke scheepsramp overleven. Het totale aantal reddingsplaatsen in de sloepen zijn bij de redding niet volledig gebruikt. 

Titanic onzinkbaar Newfoundland

De Titanic: het is ruim honderd jaar geleden 

De scheepsramp met de Titanic is dit jaar precies honderd jaar geleden, natuurlijk heeft men zich in die tijd af gevraagd wat er precies is gebeurd en of deze ramp voorkomen had kunnen worden. Geruchten deden de ronde dat de eigenaar Bruce Ismay het snelheidsrecord van het zusterschip ‘ Olympic ‘ wilde verbreken en ondanks de waarschuwingen voor ijsvorming de kapitein opdracht gaf om op volle kracht te blijven varen. Ook aan de handelingen van de eerste stuurman werd getwijfeld, hij zou het schip de verkeerde kant hebben opgedraaid en de waterdichte schotten te vroeg hebben gesloten. Hoe deze ramp ook heeft kunnen gebeuren de praktisch onzinkbare met een technisch hoogstaand veiligheidssysteem uitgeruste Titanic van ruim 46.000 ton heeft het af moeten leggen tegen een natuurfenomeen van 300.000 ton. Titanic onzinkbaar Newfoundland de grootste scheepsramp die ooit heeft plaats gevonden.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *