Tips uit de oude doos: vlekken en plekken aanpakken met simpele oplossingen

We komen allemaal probleempjes tegen waar we zo 1, 2, 3 geen raad mee weten. Tips uit de oude doos helpen je aardig op weg.  In dit artikel probeer ik veel oplossingen aan te geven die misschien niet altijd zo voor de hand liggen maar die zeker het proberen waard zijn. En voor sommige vlekken bv. zijn meerdere oplossingen mogelijk, test ze uit wat je er van vind.

Tips uit de oude doos

Tips uit de oude doos: vlekken en plekken aanpakken met simpele oplossingen

De stomerij te duur of kost het je te veel tijd maak dan je eigen stoombad. Hang je kleding op een hangertje en hang ze buiten als het mistig is. Of hang ze in de badkamer terwijl je zelf baddert of doucht. Probeer daarna de vlekken er uit te borstelen.

Tips uit de oude doos en probleemvlekken 

Stickerresten kun je proberen te verwijderen met lampenolie. Voor ballpointvlekken of moddervlekken op het bankstel neem je een schone doek en deze maak je een beetje nat in een kommetje melk en dan wrijven tot de vlek verdwenen is. Wel even nadeppen met lauw water. Kauwgom op een nieuwe trui, leg deze minimaal een uur in de diepvries. Daarna kun je de kauwgom er afkrabben. Zit de kauwgom in het tapijt leg er dan een zak met ijsblokjes op net zo lang tot de kauwgom is bevroren, maak deze dan stuk en zuig het op. Roestvlekken reageren goed op citroensap. Dep voorzichtig de vlek en spoel goed na met water. Waterkringen in de houten tafel, op een zachte doek een beetje koperpoets doen en daarmee over de kring wrijven. Kaarsvet gemorst, schrap het kaarsvet eerst weg leg op de overgebleven plekken een zakdoek en strijk de plekken weg. Is het resultaat nog niet precies goed, dan kun je de vlekken voorzichtig nadeppen met wasbenzine.

Tips uit de oude doos en vlekken in wasgoed 

Heb je een vlek, en weet je niet hoe hij is ontstaan, leg de stof dan in een sterke zoutoplossing en laat het in de zon bleken. Naspoelen met schoon water en als het nodig is dezelfde behandeling nog eens herhalen. Verse roestvlekken kun je verwijderen door ze af te wrijven met zure melk. Brandvlekken in witte was met koud water lichtjes nat maken, met zout bestrooien en in de zon leggen. Is door het strijken stof geel geworden, was deze dadelijk uit met gewoon azijn dan verdwijnt de vlek onmiddellijk. De azijn moet kleurloos zijn anders word de vlek erger.

Een brandvlek in de lampenkap, maak wat zout vochtig en wrijf voorzichtig over de vlek. Voor cacaovlekken werkt water zonder toevoegingen het beste, blijven spoelen en de vlek verdwijnt. Voor koffievlekken gebruikt met verdunde glycerine en theevlekken kun je te lijf gaan door kokend water er over te gieten. Vruchtenvlekken in wasgoed kun je het beste eerst bestrooien met zout, voor verse wijnvlekken geld eerst bestrooien met zout en er daarna citroensap opsmeren. Kersenvlekken behandelen met zeepwater.

Vlekken door blauwe bosbessen gaan weg door ze in te wrijven met de binnenkant van een citroenschil of druppel er wat citroensap op. Naspoelen met lauw-warm water. Zijn de bosbesvlekken in wit wasgoed bestrijk de vlekken dan met zure melk ook dan goed uitspoelen met lauw-warm water. Grasvlekken met goed heet water en vette zeep wassen en als het nodig is nableken in de zon.

Inktvlekken en tips hierover uit de oude doos 

Heb je inktvlekken in de witte was leg het dan in citroensap. Bij hardnekkige vlekken kan het nodig zijn de stof er langer in te laten liggen of de handeling te herhalen. Is het een verse inktvlek dan kun je deze ook in een sterke zoutoplossing leggen en daarna grondig uitwassen. Inktvlekken op je handen kun je verwijderen door ze af te boenen net de binnenkant van een citroenschil. Bij hardnekkige inktvlekken kun je je toevlucht nemen tot terpentijn. En hier de vlekken meerder keren mee af wrijven. Ook door ze in te wrijven met vochtig gemaakte sigarenas kan resultaat geven. Tips van de oude doos best handig dus.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *