Thee is een populaire drank: wat is thee en hoe maak je thee VOC en thee

In dit artikel alles over thee, de ontdekking van thee in vroeger jaren. Wat is thee en hoe zet je een lekkere bak thee, en de thee smaken en soorten.

Thee is een populaire drank: wat is thee en hoe maak je thee VOC en thee

Thee is een populaire drank. Zelfs de populairste drank van de wereld. Maar hoe is de thee eigenlijk ontstaan en wie heeft thee ontdekt ? De geschiedenis van de thee begint 2737 v Chr. Op een dag zat keizer Shen Nung, uit China, warm water te koken. Hij rook opeens een heerlijke geur, en die geur  kwam uit de ketel. Hij keek in de ketel. Er waren wat wilde bladeren in de ketel gewaaid. De keizer proefde het water, en vond het water heerlijk. Zo is bij toeval thee ontdekt en wij allen drinken nu thee. Maar we weten niet zeker of het verhaal echt waar is.

Nederland ontdekt thee, thee ontdekt Nederland

In ons land kwam omstreeks 1600 een bericht ter ore dat er een wonderlijke maar lekkere drank ontdekt was die chaa heette. Het bericht kwam van de weledele heer : Jan Huygen van Linschoten. Hij had in Nederland de thee kunnen brengen, door met een Portugees schip rond te trekken naar vele landen in de oost, waaronder China. Thee is een heel populaire drank.

Thee is een populaire drank en de VOC

Vanaf 1667 werden grote partijen thee meegenomen op de schepen van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) welke met grote winsten snel verkocht werden, reden te meer om iedere reis grote partijen thee mee te nemen naar Nederland en Europa. Thee is een populaire drank  !!

Thee is een populaire drank maar wat is thee

Thee is een warme drank getrokken uit gedroogde bladeren van de theeplant ‘Camellia sinensis’. Deze theeplant is een plantensoort die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië.

Thee drinken

Bij het trekken van thee in warm water komen vooral geur- en smaakstoffen vrij in de theïne. Theïne is een synoniem voor cafeïne, een stof die effect heeft op het menselijk functioneren. De meeste mensen voelen zich alerter na het gebruik van cafeïne. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne, een kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Naast theïne bevat thee ook fluoride.

Een goed bereid kopje thee kan heerlijk smaken, maar een slecht bereid kopje kan een onaangename of bittere smaak als resultaat geven. Meestal komt dit omdat de thee niet op de goede manier wordt klaargemaakt.

Zo kan onder andere het water veel te warm zijn, of heeft men de thee te lang laten trekken in de theepot waardoor de thee een bittere smaak krijgt. Hieronder de volledige handleiding over hoe je het perfecte klaarmaakt.

Allereerst de benodigheden. Wat heb je zoal nodig voor een perfect kopje thee?

  • Theepot, liefst uit porselein of klei. Liever geen glas, zink of metaal.
  • Porseleinen of kleien kop, zink of metaal is af te raden. De thee komt het best tot zijn smaak in een brede, niet diepe kop.
  • Ketel voor het water te koken.
  • Bronwater. Bij voorkeur Spa Blauw.
  • Een goede losse thee.
  • Eventueel een filter om de losse theeblaadjes op te vangen.

Werkwijze :

  • Breng meer dan voldoene water aan de kook in de ketel
  • Des te beter het water, des te aangenamer de smaak van de thee. Het beste water is gebotteld (niet gedestilleerd). Indien je leidingwater gebruikt, laat het water eerst gedurende 10 seconden stromen, zo ben je zeker van vers en nieuw water.
  • Verwarm de theepot met water
  • Dit doe je door een beetje kokend water uit de ketel in de theepot te schenken. Laat vervolgens gedurende één minuut de theepot warm worden. Draai het water lichtjes rond in de theepot.
  • Wanneer de theepot voldoende warm is giet je het water weg. De reden waarom je best een kleien of porseleinen theepot gebruikt is dat deze heel goed warmte bijhouden en geen smaak afgeven. Thee is een populaire drank.
  • .Breng de theeblaades in de theepot
  • Voor de meeste theesoorten varieert dit meestal tussen de 1 à 2 theelepels theeblaadjes per kop. De hoeveelheid verschilt van thee tot thee. Hier is geen gouden regel. Dit is louter persoonlijke smaak, sommigen hebben hun thee graag sterker dan anderen.
  • Losse thee is van een veel betere en pure kwaliteit dan theezakjes. Theezakjes zijn meestal samengesteld uit verschillende soorten thee om de smaak constant te houden. Theezakjes bestaan meestal uit gruis, de restanten van de losse thee.
  • Voeg het kokende water toe aan de theepot.
  • De temperatuur van het water hangt af van thee tot thee. Voor groene thee is het aangeraden geen kokend water te gebruiken, maar water rond een temperatuur van 70-85 graden Celsius.
  • Kokend water brengt de theeblaadjes aan de kook waardoor de thee zeer bitter wordt. Bij zwarte thee wordt meestal warmer (net onder het kookpunt) water gebruikt dan bij groene thee.
  • Laat bij groene thee het kokende water gedurende minstens één minuut afkoelen. Bij witte thee is 30 seconden voldoende vooraleer het water in de theepot te gieten.
  • Bij zwarte thee is het aangeraden het water net onder het kookpunt in de theepot te gieten. Het is belangrijk dat het water warm genoeg is bij zwarte thee, zoniet zullen de werkzame stoffen van de thee niet goed oplossen in het water.
  • Groene thee moet gemiddeld 3 à 5 minuten trekken, bij zwarte is dit 3 minuten en voor witte thee is 5 à 8 minuten ideaal.
  • Schenk de thee in de kop nadat hij voldoende tijd in de theepot heeft gezeten
  • Laat de thee niet te lang trekken, dit zal een bittere en onaangename smaak geven. Voor het schenken kan je gebruik maken van een vergiet of filter voor de theeblaadjes op te vangen. Enkele blaadjes thee in de kop kunnen geen kwaad maar beperk dit tot een minimum.
  • De thee komt het best tot zijn recht zonder suiker, citroen melk of honing
  • Wil je toch melk toevoegen aan de thee, giet dan eerst de melk in de kop en pas daarna de thee. Gebruik nooit citroen en melk tezamen. Smakelijk..

Nog enkele Tips :

  • Was de theepot niet met schoonmaakmiddel. Reinig deze met koud water en laat hem omgekeerd drogen.
  • Bewaar thee in een luchtledige verpakking in een droge omgeving.
  • Zwarte thee is langer houdbaar dan groene. Andere theesoorten verbeteren met de jaren, zoals de Pu-erh.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *