Spinnen: de tijgerspin giftige spinnen en spinnen op jacht

Spinnen zijn één van de meest gevreesde kleine diersoorten die we kennen. De spinachtigen bestaan uit verschillende soorten zoals spinnen, teken, schorpioenen en hooiwagens. Spinnen interressant om hun leven is wat nader te bekijken. 

Spinnen

Spinnen: de tijgerspin giftige spinnen en spinnen op jacht

Het lichaam van spinnen bestaat uit drie delen de kop, het borststuk en het achterlijf de kop en het achterlijf zijn niet apart te onderscheiden omdat deze met elkaar zijn vergroeid. Er zijn slechts enkele spinnensoorten die mensen kunnen bijten en deze doen dat alleen wanneer ze in het nauw gedreven worden. Een spin behoort niet tot de insecten omdat deze 8 poten heeft tegenover de 6 van de insecten. Tevens is het zo dat Spinnen enkelvoudige ogen hebben die op zichzelf staan met lenzen meestal 8 ogen soms maar 6. Insecten daar en tegen hebben twee samengestelde ogen. Het vrouwtje van spinnen is in de meeste gevallen groter dan het mannetje dit kan voor het mannetje gevaar opleveren als hij bij de bevruchting te dicht bijkomt bestaat de kans dat hij wordt opgegeten. Bij sommige spinnensoorten worden de eieren in een cocon achtergelaten, andere soorten dragen de eieren totdat ze uitkomen op hun rug.

Spinnen in Nederland en het spinrag

Spinrag is bij ons allemaal wel bekend, het spinsel is nattig en droogt op wanneer het in contact komt met de lucht als het droog is is het een sterke draad die uit verschillende draadjes is samengesteld en zo sterk wordt.  Het spinrag wordt als eerste door de jonge spin gebruikt om zich samen met een draad mee te laten drijven door de wind en zo het nest te verlaten. Door oudere Spinnen wordt het spinrag nog voor verschillende andere doeleinden gebruikt zoals: om webben van te maken, om een prooi te vangen of om de eieren in een cocon op te kunnen bergen. Voor ieder doel bestaat er een ander soort draad.

Spinnen op jacht

Spinnen hebben verschillende jachtmethodes afhankelijk van de soort. Een voorbeeld van een jachtmethode die door de kruisspin wordt gebruikt, zij maakt een web door eerst spaken aan te leggen daarna kruipt ze met behulp van een hulpdraad over de spaken om een vangdraad aan te leggen. Terwijl spinnen deze vangdraad aanleggen voeden ze zich met de hulpdraad. Het laatste werk is dan om een signaaldraad aan te leggen die in verbinding staat met het web, wanneer er dan een insect in het web komt waarschuwt de signaaldraad doormiddel van trilling de spin. De plakkerige stof houdt het insect gevangen daarna komt de spin in actie om het dier te bijten en op te eten. Als de draden niet meer plakkerig genoeg zijn voor hun taak eten de spinnen de draden op en beginnen met het maken van een nieuw web.

Spinnen / de tijgerspin of wespenspin

De tijgerspin die men ook wel wespenspin noemt heeft een gevaarlijke naam maar deze dankt hij alleen aan zijn uiterlijk want hij kan niet steken en zijn beet is voor de mens ongevaarlijk. Deze tijgerspin komt oorspronkelijk uit zuidelijke landen maar de laatste jaren komt deze steeds meer ook in Nederland en andere noordelijkere landen voor. Men vindt deze voornamelijk bij graslanden en in de buurt van heide. Het vrouwtje van de tijgerspin is met haar geelachtige achterlijf met zwarte en witte strepen en haar zilverkleurige kop een opvallende verschijning. De tijgerspin paart in de maand Juli, na deze maand zit het vrouwtje vol eitjes en maakt ze een cocon waarin ze de eitjes bewaart. Deze cocon lijkt op bruin papier is ongeveer zo groot als een golfbal en we kunnen ze tussen de struiken of grashalmen zien hangen.

De moederspin sterft vaak gedurende de winter de tijgerspin wordt gemiddeld 1 tot 2 jaar oud. Als de jonge spinnetjes in het voorjaar geboren worden vervellen deze binnen 1 dag en verlaten dan doormiddel van een draad het nest op weg naar een onbekende toekomst. Spinnen interressant om hier wat meer van te weten, al hoewel de meeste mensen geen liefhebbers van spinnen zijn.

Zelf vind ik spinnen best eng, echter spinnen zijn heel kleien beestjes, dus waarom eigenlijk ?

Comments

  1. Hallo vandaag 5 aug 2015 zag ik een tijgerspin in mijn tuin ik zag hem voor het eerst , ze ziet er erg mooi uit en ben ook blij dat ze niet giftig is .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *