Schoonmaakmiddelen: schoonmaak met spiritus en soda azijn en groene zeep schoonmaakmiddelen van vroeger

Schoonmaakmiddelen en schoonmaak en hoe gingen de mensen vroeger er toch mee om als ze een probleem in het huishouden hadden, denk ik wel eens, als ik door de supermarkt loop en voor ieder klein probleem een andere tube of spuitbus zie staan

Schoonmaakmiddelen en schoonmaak

Schoonmaakmiddelen: schoonmaak met spiritus en soda azijn en groene zeep schoonmaakmiddelen van vroeger

Schoonmaakmiddelen en schoonmaak en hoe gingen de mensen vroeger er toch mee om als ze een probleem in het huishouden hadden, denk ik wel eens, als ik door de supermarkt loop en voor ieder klein probleem een andere tube of spuitbus zie staan. Ze gebruikten voor alles meer de gewone huis, tuin en keukenmiddeltjes en vaak loste dit hun probleem nog beter op dan alle tegenwoordige dure middeltjes die je vaak in de supermarkt kunt kopen. In dit artikel wil ik een paar van deze tips en middels doorgeven. De schoonmaakmiddelen die men vroeger gebruikte waren onder andere: soda, spiritus, schoonmaakazijn en groene zeep. Schoonmaakmiddelen en schoonmaak !

Schoonmaak met Soda 

Soda is een heel goede vetoplosser, heb je een aangekoekte pan week deze dan een half uurtje met een schepje soda en je kunt hem makkelijk schoonmaken (niet gebruiken bij aluminium pannen). Een vuile spons word weer schoon als je hem een paar minuten in heet sodawater legt en dan uitspoelt met koud water. Ook een ovenraam wat behoorlijk vies kan zijn kun je goed met sodawater schoonmaken. En als je ieder maand een beetje soda met heet water door de gootsteen laat spoelen zal het afvoerputje minder last van verstopping hebben. Nare luchtjes in de koelkast, zet een bakje pure soda in de koelkast en de luchtjes trekken weg.

Schoonmaakmiddelen en Spiritus 

Een beetje spiritus samen met afwasmiddel door je water doen, dit werkt uitstekend als je ramen gaat zemen. Ook kun je dit sopje gebruiken voor het schoonmaken van pianotoetsen. Voor het ontvetten van spiegels en tegels kun je onverdunde spiritus gebruiken. Blijft er een blauwe glans achter als je klaar bent, doe dan een paar druppels afwasmiddelen wat citroensap in water en neem het oppervlak hier mee af. Grasvlekken, schoensmeervlekken, balpen- en viltstiftvlekken op kleding kun je behandelen door op een witte doek een beetje onverdunde spiritus te doen, en de kleding af te deppen (je mag nooit wrijven). Dan dep je de kleding grondig af met schoon water en daarna kun je het kledingstuk uitwassen zoals je altijd gewend bent. Bij lichte kleding opletten want deze kan verkleuren.

Schoonmaakmiddelen en schoonmaak met Schoonmaakazijn 

schoonmaakazijn is een goede ontvetter en tevens neemt het nare luchtjes weg. Een rooklucht in de kamer, zet voor het slapen gaan een paar bakje schoonmaakazijn in de kamer, dit neemt de lucht weg. Rooklucht in de gordijnen, besproei deze dan met een spuitflacon gevuld met half water en de rest schoonmaakazijn. Last van kalkranden in de bloemenvazen of een vuil strijkijzer, maak een papje van eenderde schoonmaakazijn en tweederde zout en behandel de vazen en het ijzer van de strijkbout hiermee. Kringen op een eiken tafel verdwijnen door een paar druppels schoonmaakazijn in slaolie te doen en hier de kring mee te behandelen. Voor het ontkalken van de badkamer en het toilet kun je ook goed schoonmaakazijn gebruiken, wel even in laten trekken. Niet tezamen met allesreiniger gebruiken, maar na elkaar. Als je ze tezamen gebruikt wordt de werking minder. Voor roestvlekken op wastafels kun je ook onverdunde schoonmaakazijn gebruiken, wel even laten inweken. Schoonmaakmiddelen en schoonmaak !

Schoonmaakmiddelen en schoonmaak met Groene zeep 

Groene zeep (men zegt ook wel zachte zeep) is de voorloper van allesreiniger. Het is een mild schoonmaakmiddel wat makkelijk oplost in warm water. Groen zeep kun je gebruiken voor het schoonmaken van vloeren, sanitair, tegels etc. Ook vlekken op kleding kun je insmeren met groene zeep voor je de kleding in de wasmachine doet. Een leren zeem die vies is krijg je weer mooi schoon als je hem wast in een sopje van groene zeep met een scheutje spiritus. Smeer de ovenwanden dik in met groene zeep, zet daarna een schoteltje pure ammonia in de aangekoekte oven en de volgende dag is het vuil losgeweekt en kun je het zo wegnemen. Lucht wel goed de keuken in verband met de ammonia.

Schoonmaakmiddelen en schoonmaak en het vervolg 

Tot hiertoe heb ik wat algemene tips en schoonmaakmiddelen doorgegeven, verschillende van deze ga ik zeker zelf ook uitproberen. Ik had eigenlijk nooit geen idee hoe ik mijn strijkijzerbout schoon moest maken en bleef maar door strijken, maar nu ga ik toch proberen om hem schoon te krijgen met het middeltje van tweederde zout en eenderde schoonmaakazijn. Het zou toch fijn zijn als op zo een eenvoudige en goedkope manier mijn probleem opgelost kan worden. De volgende keer volgen er nog veel bijzondere tips en opmerkelijke dingen. Ik denk dat het goed is dat deze zaken die men vroeger heel gewoon vond, bij ons bekend worden of blijven en ook gebruikt worden. Vaak zijn de oplossingen milieuvriendelijker, eenvoudiger en veel goedkoper.

Schoonmaakmiddelen en schoonmaak zoals vroeger gebruikt werken goed !

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *