Redressiehelm: de redressiehelm helpt bij schedelafwijking bij Baby’s

Redressiehelm helpt bij schedelafwijking [plagiocephalie] bij baby’s. Bij plusminus 25 procent herstelt de schedelafwijking niet spontaan en kan de redressiehelm uitkomst geven. De redressiehelm helpt veel bij schedelafwijking. 

redressiehelm helpt bij schedelafwijking

Redressiehelm: de redressiehelm helpt bij schedelafwijking bij Baby’s

Schedelafwijking bij baby’s komt regelmatig voor, soms heeft de baby in de baarmoeder al een sterke voorkeurshouding ontwikkeld. Doordat de baby zijn hoofdje vaak op één kant legt krijgt de schedel vaak aan dezelfde kant drukbelasting en dan bestaat een reële kans dat de schedel scheef gaat groeien en een schedelafwijking ontstaat. Het hoofdje steeds op de “goede”kant leggen en fysiotherapie kan hierbij helpen. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan het aanmeten van een redressiehelm nodig zijn. Onderneemt men geen stappen om de afwijkende schedel te corrigeren dan kan het kind op latere leeftijd naast het feit dat zo’n afgeplat hoofd er niet mooi uitziet last krijgen van gezichtsverlies, kaak problemen, scheel kijken en gehoor problemen. Redressiehelm helpt bij schedelafwijking zolang de schedelnaden nog niet zijn dichtgegroeid, dit gebeurd ongeveer tussen de 12 en 15 maanden.

De redressiehelm 

De redressiehelm heeft een harde kunststof buitenschaal met daarin verschillende maten binnenschalen die zacht aanvoelen en uitneembaar zijn. Deze verschillende schalen helpen de schedel bij het groeien in de juiste vorm. Met de redressiehelm wordt het beste resultaat geboekt als de baby op zijn rug slaapt of ligt.

 

Het aanmeten en gebruiken van de redressiehelm 

Het aanmeten en gebruiken van de redressiehelm is voor het kind niet vervelend men neemt de maten van het hoofd met een centimeter daarna construeert men met behulp van de computer een uniek model voor dit babyhoofdje en naar aanleiding hiervan wordt de redressiehelm gemaakt.

Komen de ouders met de baby voor het passen en meenemen van de helm dan krijgen ze uitleg over wat de bedoeling is men werkt met een opbouwschema omdat de huid van de baby aan de helm moet wennen. Bij het in bad gaan mag de helm af kan de huid worden gecontroleerd en de helm kan worden schoongemaakt. Geleidelijk laat men de baby aan de helm wennen, en het kan zo zijn dat de helm iedere maand versteld moet worden voor het afmeten maakt men soms gebruik van een gipsafdruk van het hoofdje van de baby.

Redressiehelm helpt bij schedelafwijking enige beperkingen 

Redressiehelm helpt bij schedelafwijking enige beperkingen zijn dat het lichaam van de baby meer moeite kan hebben om de lichaamstemperatuur te regelen de helm heeft ventilatiegaten. Transpireren mag maar zodra de baby koorts heeft moet de redressiehelm af zorg wel dat de baby voldoende vocht binnenkrijgt. Door wrijving kan de baby last krijgen van huidirritatie. Aan de huid is vaak te zien als de helm te krap wordt er kunnen dan rode druk plekken ontstaan, de helm kan men moeilijker op – en afzetten en bij het voorhoofd kan de huid gaan fronsen dan is het tijd dat er een groeischaal uitgehaald wordt, dit gebeurt door de specialist doe dit dus absoluut niet zelf.

Redressiehelm helpt bij schedelafwijking ervaringen van ouders 

Redressiehelm helpt bij een schedelafwijking ervaringen van ouders, ouders vinden het vaak vervelend om de helm bij het kind op te zetten vaak moet men hier hard aan trekken en gaat de baby huilen. De baby vindt het dragen van de helm niet altijd fijn al zal de eerste tijd dikwijls het moeilijkste zijn maar troost je met het feit dat men meestal wel resultaat boekt en dat dit een voordeel is voor de toekomst van het kind. Ook reacties uit de omgeving blijven vaak niet uit en kunnen moed geven om door te zetten. Bij de meeste baby’s is op de leeftijd van een jaar het dragen van de helm niet meer nodig. Redressiehelm helpt bij erge schedelafwijking neem tijdig maatregelen als dit nodig is.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *