Groenten: rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette

Rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette is een heerlijk voorgerecht wat met stokbrood kan worden gegeten. Rauwe groente en gekookte groente en Franse vinaigrette ook onze kinderen lusten dit graag. 

Rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigretteRauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette

Groenten: rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette

Vele jaren ben ik dagelijks in Frankrijk geweest en heb daar veel rauwe en gekookte groenten gegeten als voorgerecht. in dit artikel mijn ervaringen uit de Franse tijd.

Ingrediënten voor rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette 

Ingrediënten:

  • 1 kilo winterwortels
  • 1 kilo rode bieten

Ingrediënten voor de Franse vinaigrette

  • 33 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 6 eetlepels mosterd
  • anderhalve eetlepel citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 eidooiers
  • peper en zout naar smaak
  • Deze hoeveelheden zijn genoeg voor 6 personen.

Rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette een heerlijk voorgerecht.

De bereiding van rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette 

De bereiding van Rauwe groente en gekookte groente met Franse vinaigrette beginnen we met het schoonspoelen en koken van de rode bieten. Spoel de bieten schoon en doe ze in een pan zet ze net onder water en kook ze in 1 tot anderhalf uur gaar afhankelijk van de soort en de grote van de rode bieten. Als ze gaar zijn giet ze dan af en laat ze afkoelen. De gaarheid van de rode bieten kan men bepalen door er met een vork in te prikken. Schil de winterwortels en rasp ze in dunne sliertjes en doe ze in een mooie schaal, zet ze in de koelkast totdat alles voor de maaltijd gereed is. Als de rode bieten zijn afgekoeld gaan we ze pellen en daarna in gelijkmatige blokjes snijden doe ook deze in een mooie schaal.

Het maken van Franse vinaigrette 

Het maken van Franse vinaigrette doen we als volgt:

  • Pak een grote juskom en doe daar in
  • 33 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 6 eetlepels mosterd
  • anderhalve eetlepel citroensap
  • 7 eidooiers
  • peper en zout naar smaak

Maak daarna de 2 teentjes knoflook schoon en pers deze boven de juskom uit, roer alles super goed door elkaar en proef of de Franse vinaigrette lekker is.

Smaak tips voor de vinaigrette

  • Is ze te zuur voeg dan suiker toe.
  • Is ze te flauw voeg dan azijn, peper en zout toe.
  • Is de smaak nog te olieachtig voeg dan mosterd toe totdat de vinaigrette goed van smaak is.

Gebruik de Franse vinaigrette het liefst in één keer op omdat hiervoor rauwe eidooiers zijn gebruikt. Is er toch nog over sluit het dan af met huishoudfolie en zet het in de koelkast en maak het zeker binnen een dag op.

Rauwe groente en gekookte groente en Franse vinaigrette, eet smakelijk.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *