Poulet Basquise: kip op Baskische wijze heerlijk recept

Poulet Basquise is een bekend kipgerecht uit Frans Baskenland, dat velen wel kennen als men wel eens op vakantie naar Frankrijk is geweest.

Poulet Basquise: kip op Baskische wijze heerlijk recept

In Frans Baskenland heeft men andere specialiteiten als elders in Frankrijk, spaanse invloeden zijn hier duidelijk merkbaar. In zuidwest Frankrijk wonen ongeveer 100.000 Basken , tevens wonen er plusminus 800.000 in noordoost Spanje. Typerend voor het Baskenland is de Baskische taal en een soort kaatsspel wat men pelote noemt.

Ingredienten voor Poulet Basquise

2 groene paprika’s

250 gram champignons

4 kippenbouten

1 teentje knoflook

100 gram rauwe ham

4 eetlepels olie

paprikapoeder

zout en peper

1 blik gepelde tomaten

Deze ingrediënten zijn voldoende voor 4 personen.

Poulet Basquise en zijn bereiding

Bestrooi de kippenbouten met zout en peper, verhit olie in een braadpan en bak als de olie warm is de kippenbouten hierin. Maak ondertussen de knoflook, paprika en champignons schoon en snij in reepjes of plakjes, ook de rauwe ham snij je klein. Als de kippenbouten rondom bruin zijn voeg dan de gepelde tomaten met vocht, paprika’s, champignons, knoflook en rauwe ham toe.

Breng het aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Na 30 minuten het deksel verwijderen en de kip in nog ongeveer 45 minuten gaar laten worden en het kookvocht wat in laten koken. Af en toe omscheppen zodat het niet aan de pan gaat zitten. Breng het gerecht zonodig op smaak met zout, peper en paprikapoeder.

Poulet Basquise en enkele suggesties

In dit gerecht is het mogelijk om eventueel de kippenbouten te vervangen door kipfilet of kipdrumsticks, de bereidingswijze is gelijk maar het vlees heeft minder tijd nodig om gaar te worden, stem de kooktijd hier op af. Zelf vervang ik de groene paprika´s wel eens door andere soorten paprika’s als ik deze wel in huis heb. En ook laat ik de rauwe ham wel eens weg of vervang deze door gerookte spekblokjes. Welke ingrediënten ik ook gebruik het is altijd weer een succes. Poulet Basquise is heel lekker met rijst of pasta, maar ook frietjes zijn heerlijk om erbij te hebben, zelf een gekookte aardappel is een goede combinatie.

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *