Paddestoelen zoeken herkennen

Paddestoelen zoeken herkennen 

Paddestoelen zoeken herkennen voor deze vorm van veldbiologie zijn onze zintuigen van het grootste belang. Bij het zoeken en herkennen van de vele verschillende soorten paddestoelen die ons land rijk is kijkt men, proeft men, ruikt men en voelt men een uitdaging voor onze zintuigen. Paddestoelen zoeken herkennen een fascinerende hobby die kan eindigen met een verrassend heerlijk gerecht klaar gemaakt in de eigen keuken. 

Paddestoelen zoeken herkennen

Paddestoelen zoeken herkennen de functie 

Paddestoelen zijn een onmisbare schakel in de natuurlijke kringloop, ze vervullen de functie van reducenten. Reducenten zijn de opruimers in onze natuur, de ondergrondse delen van de paddestoel zorgen er onder andere voor dat de aarde niet bedekt raakt met een dikke laag afval van bladeren, takken en dood gras. Er zijn ook soorten die een samenlevingsvorm hebben samen met een boom wat voor beide partijen nuttig is. Voorbeelden van deze soorten zijn amanieten, boleten en russula’s. Zonder de schimmels van deze paddestoelen zouden verschillende boomsoorten niet gedijen. 

Paddestoelen zoeken herkennen

Paddestoelen zoeken herkennen tweelingsoorten 

Onder paddestoelen vinden we dikwijls tweelingsoorten die zeer veel overeenkomsten vertonen en zeer moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden. Naast door microscopisch onderzoek kan men het onderscheid ook proberen aan te tonen aan de hand van veldkenmerken. Een voorbeeld hiervan zijn twee sterk op elkaar lijkende matkopjes van het Simocybe geslacht, men heeft aangetoond dat als men het steeltje dicht bij het oor brengt dat men als men de steel breekt bij het ene soort een knak hoort en dat dit bij de andere soort niet het geval is. Dit is een voorbeeld waarbij ons gehoor een rol speelt. 

Paddestoelen zoeken herkennen

Paddestoelen zoeken herkennen proeven van paddestoelen 

In sommige gevallen is het proeven van paddestoelen een middel om de soort te herkennen. Bij velen van ons zal dit proeven herinneringen opwekken aan vroeger toen we als kind uitgebreid werden gewaarschuwd voor de giftigheid van paddestoelen. Is het proeven van paddestoelen werkelijk gevaarlijk? Het aantal paddestoelensoorten wat giftig is is maar klein, in Nederland kennen we meer dan 5000 verschillende soorten paddestoelen waarvan er ten hoogst enkele tientallen giftig kunnen zijn. Als men van een paddestoel proeft moet men een stukje in de mond nemen en dit uitspugen als men geproeft heeft dan ondervind men zelfs van giftige paddestoelen geen last. Een giftige paddestoel is alleen dodelijk als men de paddestoel inslikt. Sommige soorten die op zichzelf onschuldig zijn zoals de kale inktzwam kan in combinatie met alcohol leiden tot vervelende en ernstige maag – en darmklachten. Andere soorten zoals Psilocybe- en Strophariasoorten worden doordat ze sterk hallucinege stoffen bevatten gebruikt als drugs. Men kan proeven of de paddestoel mild of scherp, zoet of bitter van smaak is voor sommige soorten zoals de russala’s en de melkzwammen is proeven vaak noodzakelijk om te kunnen onderscheiden met welke soort men te maken heeft. 

Paddestoelen zoeken herkennen

Paddestoelen zoeken herkennen kijken en ruiken 

Als men naar paddestoelen kijkt kan de vorm ons al veel vertellen over de soort paddestoel. Een paddestoel heeft niet altijd de klassieke vorm van een steel met een hoed we kennen ook bekerzwammen waar de naam al zegt dat de vorm doet denken aan een beker of kelk. Een voorbeeld van een bekerzwam is het zandtulpje de gekartelde randen van deze paddestoel geeft een associatie met de tulp vandaar ook de naam. We vinden deze zandtulp, wat een vrij zeldzame soort is, in het stuivende zand van de buitenste duinenrand. Kijkt men naar het kleverige koraalzwammetje dan zal men zowel door de vorm als door de geeloranje kleur denken aan een stukje tropisch koraal. Ruikt men levertraan als men in de buurt van een paddestoel komt dan heeft men zeker te maken met de levertraanzwam. Andere soorten waarbij ruiken het voornaamste middel is om de paddestoel te kunnen herkennen zijn onder andere de anijschampignon, de radijsvaalhoed, de maggizwam en de kokosmelkzwam. 

Paddestoelen zoeken herkennen voelen 

Ook voelen is een mogelijkheid om paddestoelen te kunnen herkennen, de oppervlakte van een paddestoel kan namelijk heel verschillend zijn. Bij de splijthoedhertenzwam is het oppervlak vezelig de porseleinzwam daar en tegen heeft een glad oppervlak. De olijfkleurige slijmkop voelt erg slijmerig aan en voelt men aan de hoed van een botercollybia dan voelt men dat deze vettig aanvoelt. Paddestoelen zoeken herkennen onze zintuigen kunnen we zeer goed gebruiken om paddestoelen van elkaar te kunnen onderscheiden.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *