De ooievaar: Ooievaar en ooievaars in Nederland met buitenstations

In dit artikel informatie over de ooievaar en de ooievaarsstand in Nederland, de ooievaars buitenstations en meer belangrijke informatie betreffende de ooievaar.

De ooievaar: Ooievaar en ooievaars in Nederland met buitenstations

Ooievaar en Ooievaars in Nederland broeden in de omgeving van mensen, en bijna over heel de wereld komen we ooievaars tegen. Vanaf 1980 waren er in Nederland weinig of geen broedparen meer, na die tijd heeft de Vogelbescherming mensen gezocht om te helpen de bijna uitgestorven ooievaarsstand weer op peil te krijgen. Men kreeg een beetje subsidie en een telescoophouder en in kooien aan de grond werden ooievaars gehouden. Zodra er nakomelingen waren werden de ouders losgelaten, zo probeerde men de ooievaarsstand weer omhoog te brengen.

Ooievaar en ooievaars in Nederland en de buitenstations

In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn door werving van de Vogelbescherming op deze manier twaalf buitenstations gestart, op dit moment is een behoorlijk aantal niet of nauwelijks nog in bedrijf. Buitenstation “Spanga” in het zuiden van Friesland tussen Wolvega en Lemmer is één van de grootste die nog actief is. Op het terrein van het buitenstation zijn plusminus vijftig nesten te vinden , maar door enthousiasme van de mensen in de buurt is het totale aantal daar heel wat hoger.

De ooievaarsstand vanaf 2001

De ooievaarsstand was in 2001 opgelopen tot 400 broedparen en na die tijd zijn er nog meer bij gekomen. De Vogelbescherming nam het standpunt in dat de ooievaars het verder zonder hulp wel zouden redden. Het aantal donateurs en hun steun liep daardoor terug. Anderen zijn echter van mening dat de ooievaars nog wel hulp nodig hebben. Als redenen geven ze hiervoor op dat er veel boerenland in natuurgebied veranderd en dat daardoor minder voedsel aanwezig is.

De ooievaar is juist op het boerenland waar gemaaid, geploegd en geoogst word in zijn element. Ook bij vorst en als de dieren jongen hebben kan bijvoeren nodig zijn. Ook bij langdurige regen is enige mensenhulp gewenst, om de nesten watervrij te maken en om droog hooi voor de jonge ooievaars te verzorgen. Ook de vele vossen baren de ooievaar liefhebbers zorgen.

De ooievaar en ooievaars in Nederland

De ooievaar heeft lange poten en een lange snavel, hun voedsel bestaat uit vis, kikkers en andere dieren. Sommige soorten voeden zich met dood aas. Over de gehele wereld komen 17/18 soorten ooievaars voor, de witte ooievaar, de zwarte ooievaar, de maraboes, de nimmerzatten, de schimmelkopooievaar en de jabiroe zijn verschillende van deze soorten. De witte ooievaar is voor ons één van de bekendste soorten die in de zomer in Europa en Centraal- Azië zich nestelt en in de winter in Afrika verblijft.

De ooievaar en de aandacht voor deze vogel

Voor beesten, dieren of vogels die de aandacht krijgen van de mensen en van organisaties gaat het meestal veel beter, dus eigenlijk is het heel eenvoudig er moet meer aandacht voor de natuur zijn, dan zullen dieren niet snel uitsterven. Het is bij de ooievaars zo, ook de bevers en de otters, door heel het land netjes te maken wordt er veel natuur kapot gemaakt, en dat is schadelijk voor veel dieren !

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *