Hersenletsel: niet aangeboren hersenletsel afkorting NAH

Niet aangeboren hersenletsel, meer dan 100.000 mensen krijgen hier jaarlijks mee te maken. Niet – aangeboren hersenletsel wat we ook wel aanduiden met de letters NAH heeft een grote invloed op het functioneren van de patiënt en daarmee dus op zijn gevoel van welbevinden. 

Niet aangeboren hersenletsel

Hersenletsel: niet aangeboren hersenletsel afkorting NAH

Een voorbeeld van een traumatische oorzaak van NAH is een hersenschudding vaak opgelopen door stoten, een val, een klap of een ongeval. De kenmerken van een hersenschudding kunnen onder andere een kortdurend bewustzijn verlies zijn, duizeligheid samen met misselijkheid en hoofdpijn en zich dingen minder goed kunnen herinneren. Met rust kunnen de klachten geheel of grotendeels genezen neemt men niet genoeg rust dan bestaat de kans dat men levenslang of zeer lange tijd last van hoofdpijn blijft houden. Een ander ernstiger voorbeeld van een traumatische oorzaak van NAH is een hersenkneuzing door een klap of een val ontstaat een bloeding in de hersenen wat specifieke klachten kan geven en waarbij men restklachten over kan houden waar men altijd of langere tijd last van blijft houden. Raadpleeg in allebei van deze gevallen de huisarts en volg zijn adviezen op.

Niet – traumatische oorzaak van niet aangeboren hersenletsel

Multiple Sclerose is een ziekte die behoort tot de niet – traumatische oorzaken van NAH die het meest voorkomt bij vrouwen. De oorzaak van de ziekte MS is nog steeds niet bekend, doordat het myeline wat de isoleerlaag is die rond de zenuwen ligt aangetast wordt krijgen mensen met MS te maken met een verstoorde prikkeloverdracht. Deze verstoorde prikkeloverdracht kan klachten opleveren zoals: duizeligheid, spierspasme, tintelingen, loop – en blaasproblemen. De ziekte heeft vaak een grillig verloop en de patiënt krijgt steeds meer met beperkingen te maken. Met medicijnen kan men de klachten verlichten en ook aanpassingen in en rond het huis kunnen helpen om beperkingen te ondervangen. Een echt genezende behandeling heeft men echter helaas nog niet ontdekt.

Niet aangeboren hersenletsel voorkomen is beter dan genezen

Preventie is erg belangrijk in het geval van Niet – aangeboren hersenletsel zoals bijvoorbeeld het dragen van een fietshelm zowel voor kinderen als volwassenen, het dragen van de autogordel zowel op de voorstoelen als ook op de achterbank, een opgeruimd huis en erf zodat men niet valt over de rommel berucht hierbij zijn valpartijen van de trap omdat men valt over spullen die even op de trap lagen.

Niet aangeboren hersenletsel snel handelen is erg belangrijk

In geval van NAH is snel handelen van belang. Een voorbeeld hiervan is mensen die een stolsel in één van de bloedvaten van de hersenen krijgen, een beroerte dus, wat uitvalsverschijnselen tot gevolg heeft. Als men de patiënt binnen drie uur na het begin van de klachten voor behandeling in het ziekenhuis krijgt kan men met behulp van antistolling het stolsel oplossen zodat de bloedcirculatie zich kan herstellen en de uitvalsverschijnselen beperkt blijven. Aarzel dus niet maar bel 112 of de huisarts en vraag om een spoedbehandeling. Een beroerte kan men herkennen door te letten op iemands gezicht, zijn spraak, zijn armen let ook op de verstreken tijd. Brengt men de krant bij de buurman of buurvrouw en vindt men deze scheefgezakt in een stoel aarzel dan niet om direct hulp in te roepen.

Behandeling van niet aangeboren hersenletsel

Doordat NAH een grote invloed heeft op het gehele leven van de patiënt is een multidisciplinaire aanpak van belang ook het betrekken van gezinsleden en familie hierbij heeft meestal een goede uitwerking. Tevens kan de patiënt rekening houden met de volgende leefregels:

  • Pas het tempo aan.
  • Doe één ding tegelijk, twee taken tegelijk uitvoeren kost onnodige energie en concentratie.
  • Heeft men last van niet aangeboren hersenletsel las dan regelmatig pauzes in omdat leven met een hersenletsel veel extra energie vraagt.
  • Zorg voor een rustige omgeving zodat men niet teveel prikkels tegelijk hoeft te verwerken.
  • Niet aangeboren hersenletsel leer er mee omgaan.

Hersenletsel niet aangeboren, \ou te voorkomen zijn, leef bewust en zeker als je jong bent !

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *