Mijn groentetuin: mijn groentetuin in warm Hongarije in de zomer

Mijn groentetuin hier in Hongarije beschrijf ik hier met alle voor en tegens, heel warm en zeer moeilijk om alle gewassen te telen. Het is weer lente en de zaadjes gaan weer in de grond, maar wat zal de oogst zijn ?

Mijn Groentetuin

Mijn groentetuin: mijn groentetuin in warm Hongarije in de zomer

In Mijn groentetuin aan de noordoever van het Balatonmeer in Hongarije wil ik graag alle groenten kweken die ik in Nederland ook in de tuin had, echter dat is niet zo eenvoudig, want de meeste soorten krijg ik niet voor elkaar. Hoe het komt dat ik veel soorten niet kan kweken is mij niet bekend, maar de warmte gevolgd door grote droogte is wel heel moeilijk werken.

Het was de afgelopen dagen 34 tot 36 graden zonder wind en dan liggen veel groenten bladeren helemaal plat op de grond, elke avond water geven kan niet voorkomen dat er elke dag bladeren verdoren, en als er na een week weinig bladeren meer zijn dan is de groei voorbij. In mijn tuin staan op dit moment nog diverse groenten zoals rode bieten, peetjes, bonen en verder radijs, tomaten, paprika en peterselie.

Mijn Groentetuin

Mijn Groentetuin en groenten die mij niet lukken

Al enige jaren woon ik hier en probeer ik de groenten uit, en dat geeft als resultaat dat ik veel groenten niet meer kweek. Zoals kool en prei, deze groenten krijg ik niet door de warme zomer heel geloodst dus ben ik er gewoon mee gestopt. Verder heb ik dit jaar diverse keren bonen gezaait en dat ik me slecht bekomen. Elke keer heb ik veel bonen gezaait en elke keer kwamen er maar enkele op, ondanks dat ik toch elke dag de grond heb nat gemaakt. Ik weet niet beter dan dat bonen goed warmte kunnen verdragen maar hier lukt het niet, wel de eerste twee jaar toen we in een ander huis woonden en ik andere grond had.

Wat ik exact voorgrond heb weet ik niet maar de grond lijkt veel op lichte klei, hier is ook veel lava achtige grond dus ik noem het gewoon rode klei.

Mijn Groentetuin

Welke groenten lukken wel in Mijn Groentetuin

In mijn tuin heb ik dit jaar heel weinig geoogst, sla had ik 15 plantjes gekocht en die gingen heel goed echter die waren allemaal tegelijk goed op twee dagen, nog veel sneller dan in Nederland was de sla vol groeit en dus op twee dagen goed. We hebben dus twee dagen sla gegeten bij de warme maaltijd en ook bij de boterham, heerlijk van smaak was deze sla maar wel veel beestjes erin en dat is dan weer lastig. Verder is radijs heel makkelijk te kweken, ook staan nu de uien, rode bieten en worteltjes er goed bij maar krijgen elke dag klap op klap door het warme weer hier.

Mijn Groentetuin

Mijn Groentetuin en tomaten en paprika

In Mijn groentetuin gaan tomaten en paprika heel goed, zeker als het warm weer is. Dit jaar was het voorjaar niet als de laatste 3 jaar en dus best koud voor hier dus de tomaten en paprika zijn nog niet zo groot. Maar vorig jaar had ik een flinke oogst tomaten en in het najaar zijn zelf de paprika ook nog flink bij gekomen. Ook had ik vorig jaar meloen maar deze zijn dit jaar niet opgekomen. Door late nachtvorst zijn de abrikozen, kersen en walnoten bevroren dus dit jaar geen van deze vruchten, na een warme maand maart was april grillig en met nachtvorst dus de kersenbloesem was snel weg.

Mijn Groentetuin

Hier zie je mijn paprika planten geplant in een emmer, dit ging vorig jaar goed dus nu probeer ik het weer

Welke nieuwe groenten kan ik kweken in Mijn Groentetuin

Heeft iemand idee welke andere groenten in nog kan kweken in Mijn groentetuin ?

Comments

 1. Pingback: Verhalen Website
 2. Met interesse deze bijdrage gelezen. Ook ik heb een moestuin, reden waarom ik dit jaar nog niet naar Hongarije ben afgereisd.
  Dit jaar heb ik een warmte-minnend gewas, knolvenke geprobeerd en tevens groene selder. Allebei zijn ze verrassend goed bevallen, ze zagen beter uit dan in de winkel, zondere bestrijding uiteraard. Ik ben beide nu aan het oogsten en na de langste dag zou je weer opnieuw kunnen beginnen, omdat doorschieten daarvoor nogal eens voorkomt.
  Jullie klimaat is nog een tikkie warmer dan het onze in zuid-limburg. De paprika en tomaten doen het bij jullie beter.
  We hebben nu erg veel slakken, door vele regen, oplossing in het donker oppakken en afvoeren.
  Veel succes met telen!

  1. De oogst was dit jaar vrijwel nihil, heb een paar uien en wat tomaten en nu in het na jaar nog wat paprika. Het was een warme zomer met geen regen en daar kun je weinig aan doen, zelfs sproeien heeft niet geholpen.

 3. Hallo, ik heb het bericht en reactie gelezen. Ga per 1 december ook naar Hongarije 60 km ZW onder Budapest. Ook ik wil een groente en kruidentuin aanplanten. Ben erg benieuwd wat ik ervan terecht breng. Kunnen jullie nog meer tips geven of zo. Ik wacht natuurlijk tot maart of zo. Hebben jullie ook aardappels gepoot. Ik heb weleens gelezen dat daar de grond heel goed van wordt.
  Groetjes, Jenny

  1. Leuk dat je ook naar Hongarije gaat, wij wonen er 4 jaar en deze zomer was deslechtste van de vier. Maar eerst woonden we hier op een andere plaats, en daar was de grond beter. Aardappelen is inderdaad een goed gewas om de grond te cultiveren, maar dan kun je niks anders zaaien.

   Heb heel veel tips namelijk volgende week is mijn e-boek klaar, dat bied ik dan te koop aan op mijn website, zal een mailtje sturen als het klaar is.

   Groetjes, Jos

 4. Joselien,

  zit zelf onder het Balaton. Bij mij gaat paksoi enorm goed, en ook van de peultjes kunnen we regelmatig eten. Inderdaad, kolen lukken niet. Vwb de prei: het maakt bij mij nogal uit of ik vroege of late prei zaai. Gewoon lekker lang laten staan, dan lukt ’t wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *