Vogeleieren in mei: in mei leggen alle vogels een ei

Mei de maand van het ei, een bekend gezegde is: in Mei leggen alle vogels een ei behalve de koekoek en de spriet die leggen in de Mei maand niet

Vogeleieren in mei: in mei leggen alle vogels een ei 

Mei de maand van het ei, een bekend gezegde is: in Mei leggen alle vogels een ei behalve de koekoek en de spriet die leggen in de Mei maand niet. het blijkt dat dit wel een heel algemeen gezegde is er zijn nog heel wat meer uitzonderingen op deze regel zoals de bosuil, de blauwe reiger, de kwartelkoning en de boomvalk en er zullen er zeker nog meer te noemen zijn. Mei de maand van het ei  !!

Mei maand ei maand en het nest 

Het nest dat de vogels maken kan heel verschillend zijn, de kievit en de fazant maken zich er makkelijk vanaf ze draaien een kuiltje in het gras en klaar is het nest. Bekijk je dan het nest van de witte kwikstaart dan zie je een nest dat heel netjes gevoerd is met paardenhaar. De kleine karekiet zijn nest is te vinden opgehangen tussen rietstengels. De zanglijster vlecht van hooi en stro een nest en strijkt hier aan de binnenkant modder tegen wat opdroogt en het nest sterk maakt. Vaak is de bouw van het nest de taak van het mannetje, in sommige gevallen gaan ze samen aan de slag en een enkele maal is het vrouwtje de nestbouwer.

De winterkoning is wel de kampioen nestbouwer, het mannetje bouwt meerdere nesten soms wel 6 tot 8 het vrouwtje heeft dan een ruime keus. Deze nesten worden met veel zorg gemaakt, zijn bolrond van vorm en de binnenkant is netjes gemaakt met allerlei zacht spul zoals mos. De nesten die het vrouwtje niet verkiest gebruiken ze vaak later als speel – en slaapgelegenheid voor de jonge vogels.

Op bijzondere plaatsen kun je soms een nest tegenkomen, zoals op het dak van een hoog gebouw, onder aan een kruiwagen,of in de zak van een oude jas. Zilvermeeuwen broeden met grote aantallen bij elkaar en voelen zich zo machtig dat ze het niet nodig vinden om hun nest te verbergen. Ook door de schutkleur van nest en eieren vallen sommige nesten totaal niet op. Andere vogels daarentegen doen veel moeite om hun nest te verbergen.

Mei de maand van het ei en de eieren 

Mei de maand van het ei, eieren kunnen heel verschillend zijn van grote en ook van kleur en vorm. De ransuil legt ronde eieren, het kemphaantje daarentegen eieren met een totaal afwijkende vorm. De kleur kan verschillen van wit tot hemelsblauw of okerbruin gestippeld of meer effen. De kleur en de tekening van de eieren biedt een grote verscheidenheid. De vlotheid van de baring kan invloed hebben op de mate van gestippeldheid van de eieren. In het baringskanaal bevinden zich verfklieren, gaat het ei hier makkelijk en vlug voorbij dan heeft het geen of weinig stippen, bij een moeilijkere en langdurigere bevalling zal dit ei of deze eieren meer stippels vertonen.

Geboorte van de jonge vogels 

Jonge vogels worden bij sommige vogel soorten al na een dag of 8 / 9 geboren bij anderen kan het wel 5 / 6 weken duren eer de eieren uitkomen. Het vogeljong is in het bezit van een uitsteeksel waarmee hij de eischaal open kan hakken, een dag na de geboorte is dit uitsteeksel verdwenen. Men noemt dit uitsteeksel een eitand, dit openbreken kost de kuikens wel zeer veel kracht. Jonge vogels deelt men in twee groepen in de nestvlieders die bij de geboorte met dons bedekt zijn en al snel het nest verlaten. Nestblijvers daartegenover worden blind en kaal geboren en verlaten de eerste tijd het nest niet. De nestvlieders die soms al enkele uren na de geboorte het nest verlaten zijn dan natuurlijk wel een heel makkelijke prooi, hun snelheid in rennen en / of zwemmen of hun schutkleur kan soms redding bieden. Mei de maand van het ei is de tijd bij uitstek om uit te kijken naar vogels, hun nest, hun eieren en hun jongen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *