Vliegen: meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland

Meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland, zoals de zweefvlieg, de roofvlieg, boorvliegen, dazen en nog vele anderen. In wat onderscheid de vlieg zich van andere insecten, de vlieg heeft slechts twee vleugels terwijl de meeste andere insecten vier vleugels bezitten. Meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland interessant om ons in dit artikel eens in een paar van deze soorten te verdiepen.

Vliegen: meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland

Het herkennen van vliegen is niet altijd eenvoudig er zijn soorten die makkelijk te verwarren zijn met een wesp of hommel en er zijn wolzwevers waarvan men denkt dat het kleine vlindertjes zijn. Het grote onderscheid tussen vliegen en andere insecten is dat de vlieg twee vleugels heeft terwijl de meeste andere insecten er vier hebben. Samen met de mug maakt de vlieg deel uit van de orde van diptera wat tweevleugeligen betekend. In Nederland bestaat de orde uit 2300 soorten waarvan zeker de helft vliegenfamilies zijn. De zweefvliegen zijn een voorbeeld van een grote vliegenfamilie die in Nederland vaak te zien is, meer dan 300 verschillende zweefvliegen kennen we.

Zweefvliegen

Zweefvliegen hebben als kenmerk dat ze kunnen stilstaan in de lucht, vaak doen ze dit om hun eigen territorium te verdedigen. De rosse zweefvliegen zijn onschuldige vliegen die nectar uit bloemen halen doordat hun larven zeer veel bladluizen eten vervullen ze een belangrijke functie ten opzichte van het natuurlijk evenwicht. Een voorbeeld van een zweefvlieg die nuttig is als waterzuiveraar is de blinde bij. Deze vliegensoort lijkt heel veel op een honingbij, het woord blinde heeft als betekenis dat de vlieg niet kan steken in tegenstelling tot de bij waar hij op lijkt. Zijn larven die we rattenstaartlarven noemen komen we voornamelijk tegen in vervuild water waar ze bacteriƫn uit filteren.

Meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland de dazen

Meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland de dazen behoren tot de agressievere soorten die akelig kunnen steken. Dazen steken zowel mensen als dieren ze doen dit om bloed te kunnen drinken, de daas steekt in de huid direct daarna wordt er histamine ingespoten wat als functie heeft het bloed vloeibaar te houden zodat de daas er makkelijk van kan drinken. Zij hebben dit bloed nodig omdat hier eiwitten inzitten die ze nodig hebben voor het voortplanten, dazen die steken zijn dan ook altijd van het vrouwelijke geslacht. Voorbeelden van dazen die er prachtig uitzien zijn onder andere de regendaas en de goudoogdaas.

Vliegen en besmettelijke ziekten

Vliegen en besmettelijke ziekten de keizersvlieg staat erom bekend dat deze mooie vlieg in staat is om de ziekte psoriasis over te brengen. In vroegere jaren toen er meer epidemische ziekten voortkwamen konden vliegen voor een snelle verbreiding hiervan zorgen door het ene moment op uitwerpselen van dieren of op mest te zitten en even later op een boterham. Meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland sommigen steken, anderen zijn prachtig om te zien of vormen een onmisbare schakel in de milieu keten.

Roofvliegen

Roofvliegen lijken in hun gedrag veel op roofvogels en roofdieren. Voornamelijk vliegen uit andere families behoren tot hun prooi, deze achtervolgen en besluipen ze,zo zijn ze een bedreiging voor deze soorten. Deze roofvliegen hebben vaak behoorlijk lange poten voor een vlieg deze poten zijn behaard met stijve haren die goed een prooi kunnen vasthouden. Vliegen in allerlei soorten vervullen soms een functie die voor het natuurlijk evenwicht in het milieu van groot belang is.

Vliegen weetjes

  • Meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland.
  • Vliegen behoren tot de tweevleugeligen in tegenstelling tot de meeste andere insecten.
  • Zweefvliegen kunnen stilstaan in de lucht.
  • We kennen in Nederland meer dan 300 soorten zweefvliegen.
  • De keizersvlieg kan de huidziekte psoriasis overbrengen al komt dit gelukkig niet veel voor.
  • Dazen steken mensen en dieren om bloed te kunnen drinken.
  • Meer dan duizend verschillende soorten vliegen leven in Nederland met ieder zijn eigen uitstraling en bijzonderheden.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *