Macula degeneratie: slechtziendheid en blindheid bij macula degeneratie

Macula degeneratie is een oogziekte waarbij het centrale deel van het netvlies ( macula lutea) minder goed gaat functioneren. De oogziekte Macula degeneratie is tevens de grootste veroorzaker van slechtziendheid en blindheid bij mensen boven de 50 jaar. 

Macula degeneratie

Macula degeneratie: slechtziendheid en blindheid bij macula degeneratie

Maculadegeneratie is een ziekte van het oog waarbij het centrale deel van het netvlies minder gaat werken waardoor men minder goed details kan onderscheiden en minder scherp kan zien. Als de ziekte voortgaat valt op een gegeven moment het centrale deel van het gezichtsveld uit, er is een blinde vlek ontstaan. We kunnen deze oogziekte onderscheiden in twee soorten droge Macula en degeneratie en natte macula degeneratie. Bij de droge vorm gaat de macula lutea die we ook wel gele vlek noemen steeds slechter werken. Bij de natte vorm komen er achter de macula nieuwe bloedvaatjes die eenvoudig kapot kunnen gaan waardoor bloedingen ontstaan die als gevolg hebben dat de macula beschadigd raakt. Dit proces kan zo snel verlopen dat men binnen een week ernstig slechtziend wordt doordat het centrale deel van het gezichtsvermogen is uitgevallen. De droge vorm van maculadegeneratie die minder agressief is kan overgaan in de natte vorm.

Macula degeneratie

De risicofactoren bij macula degeneratie 

  • Meer dan een vierde deel van alle gevallen van maculadegeneratie worden veroorzaakt door roken, tevens hebben deze patiënten meer kans om blind te worden door Macula degeneratie in vergelijking met niet rokers.
  • Erfelijkheid, als de ziekte bij ouders, broers of zussen voorkomt dan heeft men een grotere kans zelf deze ziekte ook te krijgen.
  • Ook overmatige blootstelling aan zonlicht en UV stralen moet vermeden worden omdat ook dit een risicofactor is alhoewel wel in mindere mate als de twee hierboven beschreven factoren.
  • Mensen die last hebben van hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en – of hart en vaatziekten lopen een verhoogd risico op deze oogziekte.
  • Ongezond eten en leven behoort tevens tot de risicofactoren.

Macula degeneratie symptomen 

Symptomen die voorkomen bij deze oogziekte zijn wazig zien, kleuren vager zien, meer moeite met lezen, moeilijker gezichten kunnen onderscheiden, rechte lijnen als golven zien, een blinde vlek in het midden van het gezichtsveld als deze symptomen optreden raadpleeg dan een oogarts of optometrist of laat regelmatig de ogen controleren zodra men behoort tot de risicogroepen.

Macula degeneratie behandeling 

De behandeling van deze oogziekte is succesvol als men het oog inspuit met het vaatgroeiremmiddel Lucentis of Avastin. Eenmaal opgelopen schade is niet meer te herstellen al zal bij sommigen het zicht nog wel wat beter worden. Tevens adviseert men het slikken van supplementen die een hoge dosis antioxidanten bevatten om het voortzetten van de ziekte tegen te gaan en te vertragen.

Macula en degeneratie een ernstige oogziekte probeer deze te voorkomen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *