Macedonie: Macedonie een prachtig land in Zuid Europa en bezienswaardigheden

Macedonie een prachtig land met bergen, meren en fruitbomen. Naast mooie natuur heeft het land ook veel te bieden aan geschiedenis en cultuur. Dit artikel neemt je mee op reis door Macedonie een prachtig land.

Macedonie: Macedonie een prachtig land in Zuid Europa en bezienswaardigeheden

Macedonie is een republiek en bezit 2.066.718 inwoners en haar hoofdstad heet Skopje. Het land beslaat een oppervlakte van 25.713 vierkante kilometer. De bevolking is voor plusminus 65 procent Macedonier en voor ruim 25 procent Albanees en de rest van de procenten worden volgemaakt door Turken, Roma’s, Serven en overigen. Als godsdiensten kent men hier het orthodox – christelijk geloof waar een kleine 70 procent van de bevolking zich toe rekent de overige 30 procent zijn moslim. Macedonie een prachtig land met verschillende bevolkingsgroepen.

De bevolking van Macedonie

Macedonie een prachtig land, de bevolking van Macedonie die meestal donker van uiterlijk zijn en slechts weinig of geen buitenlandse talen spreken hebben gastvrijheid, vriendschap en hulpvaardigheid hoog in het vaandel staan. Men gebruikt hier het cyrillische alfabet wat voor ons Nederlanders op onze vakantie onbegrijpbaar is. Rijden we door het het land dan komen we nog veel landelijke taferelen tegen zoals een man die wat geiten hoedt, even verderop staan zomaar een paar ezels langs de kant van de weg. In het land vinden we veel oude kerkjes met veel iconen en schilderijen, ook moskeeën voor de moslimbevolking komen we in grotere plaatsen tegen. Het is voornamelijk het Albanese deel van de bevolking wat de moslim godsdienst aanhangt. Tussen de beide bevolkingsgroepen is weinig contact en respect beiden voeren hun eigen taal, hun eigen geloof en tradities. Macedonie een prachtig land.

Het observatorium in Macedonie

Het observatorium in Macedonie is nog een overblijfsel uit de tijd van Abraham, de Unesco stelt het op de vierde plaats in de rij van oudste observatoriums van de wereld. Het wordt zowel aangeduid met de naam “Ancient Observatory Kokino” als met “Stonehenge van Macedonie”. Het observatorium ligt op 1013 meter boven het zeeniveau op de top van een neo – vulkanische piek. De rotsen zijn in het verleden gebarsten door beweging van de vulkanische rots en zo is hier een bijzonder verschijnsel ontstaan. Op een platform vormen grote stenen een troon die van noord naar zuid loopt zodat als je hier gaat zitten je gezicht naar het oosten is daar waar ’s morgens de zon opkomt. Inkepingen in de rotsen maakten het mogelijk om de stand van zowel de zon als de maan te bepalen zo had men de kalender bij de hand.

Hier zit je dan op een plaats waar verschillende duizenden jaren geleden ook mensen hebben gezeten en waar bij opgravingen stenen bijlen, kruiken, potjes en dergelijke uit die tijd zijn gevonden. Macedonie een prachtig land wat blij is met bezoek. Macedonie een prachtig land maar dus toch nog onbekend !

Macedonie een prachtig land met Skopje als hoofdstad

Macedonie een prachtig land met Skopje als hoofdstad de bijzonderheden van deze stad gaan we eens nader bekijken. In 1963 is door een aardbeving een flink deel van Skopje verwoest, de klok in het centrum van de stad is stil blijven staan op de tijd van de aardbeving zeventien minuten over vijf, als herinnering is dit nog steeds zo. Skopje was de geboorteplaats van moeder Teresa die heel veel goed werk heeft gedaan voor thuislozen, blinden, hongerigen en allen die haar hulp nodig hadden hier heeft zij in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede voor gekregen. De stad herdenkt haar met zowel een standbeeld als met een museum over haar leven.

Wat heeft Macedonie nog meer te bieden

Wat heeft Macedonie nog meer te bieden we kijken nog wat verder en op een relatief kleine afstand van de hoofdstad vinden we het Matka meer. Het stuwmeer ligt tussen hoge rotsen en langs het meer kan men een wandelpad volgen. Met een bootje is het mogelijk om bij de grotten te komen. Voor bergbeklimmers is het hier een geliefde plaats waar er jammer genoeg ook al verschillende zijn omgekomen, ter herinnering hieraan hangt er op de hoek van een rotswand een klimhaak. Komen we bij de stad Kumanovo dan vinden we hier thermische baden waar redelijk warm water ontspringt en waar men voor weinig geld kan baden. Mannen en vrouwen baden en zwemmen apart.

Op voedingsgebied heeft Macedonie vele groenten en vruchten aan te bieden met een pure, heerlijke smaak verbouwd door de bevolking zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met veel zon. Macedonie een prachtig land waar we een bad nemen terug in de tijd.

Macedonie een prachtig land en feitelijk toch dichtbij !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *