Leven bij en van een vuilnisbelt: In Cambodja leven kinderen en ouderen op de vuilnisbelt

Graag wil ik je meenemen om een kijkje te nemen (al lezende) bij de grootste afvalberg in Cambodja, de afvalberg van Phnom Penh Naar aanleiding van een nieuws artikel heb ik onderaan het artikel een stuk bij geplaatst.

Leven bij en van een vuilnisbelt

Leven bij en van een vuilnisbelt: In Cambodja leven kinderen en ouderen op de vuilnisbelt

Leven bij en van een vuilnisbelt is niet mijn eerste wens !! Graag wil ik je meenemen om een kijkje te nemen bij de (al lezende) grootste afvalberg in Cambodja, de afvalberg van Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Vele duizenden baby´s, kinderen en ouderen leven van wat de vuilnisbelt oplevert. Gezinnen kunnen hier een dagelijks inkomen bijeen scharrelen van gemiddeld € 0,50, ongeveer 2000 Cambodjaanse Riels.

Rond de vuilnisbelt staan zo om en nabij de zevenduizend zeer schamele hutjes waarin deze mensen leven, het gaat om naar schatting twintigduizend mensen. Leven bij, in en van een vuilnisbelt ik zou niet willen ruilen dat is zeker !! Voor deze hutjes word een huur betaald tussen de € 2,50 en € 4,00 in de maand, als de mensen niet kunnen betalen is er geen pardon en kunnen ze acuut vertrekken. De Cambodjanen die hier leven hebben vaak veel geleden onder een gruwelijke burgeroorlog.

Deze burgeroorlog kostte tevens aan ongeveer 2 miljoen Cambodjanen het leven. Ze kwamen terug naar Phnom Penh, dikwijls vanaf het platteland waar ze gedwongen door het toenmalige Regime hadden gewerkt op de rijstvelden. Ook velen met schulden, te weinig verdiensten in de rijstbouw, of zij die in oorlogstijd hun land waren kwijtgeraakt. Leven bij, in en van een vuilnisbelt is een verschrikking.

Leven bij en van een vuilnisbelt een dag op de vuilnisbelt 

De eerste vuilniswagens met afval verschijnen rond drie uur in de morgen en vanaf die tijd zijn ook de eerste afval zoekers te vinden. Men zoekt, naast eten naar materiaal wat gerecycled kan worden zoals metaal. De spullen die geld waard zijn, kan men op verschillende manier verkopen. Net buiten de vuilnisbelt zijn er veel kleine recyclefirma´s waar men aan kan verkopen, maar dit kost wel veel tijd, en in die tijd ben je niet op het werkveld.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een tussenhandelaar. Deze betaalt € 0,50 per kilo, zelf ontvangt hij het dubbele. Een van de firma´s buiten de vuilnisbelt is zijn vaste afnemer. Op de vuilnisbelt werken 8 tussen handelaren, de concurrentie is echt zeer groot. De tussen handelaren en hun familie´s beschermen hun gebied en status. Hun werk dag begint rond zeven uur, ze rijden bijvoorbeeld op hun brommer over het terrein en stoppen bij mensen met volle zakken spullen.

De volle zakken gaan mee op de brommer en de tussen handelaar deelt lege zakken uit. Als de vuilniswagen aan komt proberen alle zoekers de beste plaats achter de wagen te krijgen. Er word veel geduwd, geslagen etc. Met de blote handen, met stokken, scheppen en andere dingen word het nieuwe afval grondig nagekeken op bruikbare zaken. En dat gaat door iedere dag overnieuw weer tot het donker word.

Leven bij, in en van een vuilnisbelt en de gezinnen

De gezinnen die leven van de vuilnisbelt zijn meest onvolledige gezinnen, de vader mist meestal door dioxinevergiftiging, maar ook wel door drugs gebruik en AIDS. De rook die uit de vuilnisbelt opstijgt is heel gevaarlijk, als deze vaak wordt ingeademd dan zet de dioxine zich in het lichaam vast. Chronisch hoesten, stevige hoofdpijnen en het sterven aan dioxinevergiftiging gebeurd hier met zeer grote regelmaat. Vaak wonen kinderen samen met hun moeder en wonen in een klein hutje van 6 tot 8 m2 met een plastic dak, Ook kleine kinderen worden bij de werkzaamheden ingeschakeld, dit is gevaarlijk omdat kleine kinderen nog niet zo goed gevaar beseffen. Ze komen dan ook wel eens onder de wielen van een achteruit rijdende vrachtwagen terecht.

Leven bij en van een vuilnisbelt en de gevaren 

Verschillende gevaren zijn tot nu toe nog niet in het verhaal naar voren gekomen, hier volgen nog enkele andere gevaren. Tussen al het afval liggen ook vaak naalden en spuiten, deze zijn in een plastic box verpakt en deze box brengt 1 of 2 cent op zodat de kinderen het plastic bewaren en de inhoud weggooien. Men verwond zich hier dikwijls aan, en het risico van het oplopen van een besmettelijke ziekte is groot. Ook flessen met giftige afvalstoffen worden leeggegooid en meegenomen, met alle gevaren van dien, allergische reacties zijn hier dan ook vaak het gevolg van.

Leven bij en van een vuilnisbelt en de politiek 

Volgens de politiek is er voor deze situatie op dit moment geen oplossing. In Cambodja is er te weinig werk voor allen, de zwakkeren zijn hiervan de dupe, men kan ze geen geld, scholing of een baan bieden, en men ziet het dan ook zo dat de vuilnisbelt nog in het hoogst nodige voorziet.

Vandaag lees ik een nieuws artikel met de kop : ‘Honderden miljoenen kinderen leven in sloppenwijk’ . Het verhaal over de vuilnisbelt is waarschijnlijk dus 50 keer groter dan hier geschreven is, en vele van die honderden miljoenen kinderen zullen hun werk vinden op gevaarlijke plaatsen of op de vuilnisbelt.

Vooral kinderen in stedelijke omgeving hebben veel meer kans om bloot gesteld te worden aan allerlei gevaren, bijvoorbeeld dus omdat ze wonen op vuilnisbelten, naast of op spoorweg emplacementen of op verdeelstations van oliepijpleidingen !

Voor veel van deze kinderen is het een drama en levensgevaarlijk om te leven, met alle gevolgen van dien !

Voor de politiek zijn ze waardeloos en daar moet nu net hulp vandaan komen, als er al hulp zou kunnen komen !

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *