Kraanvogel: de kraanvogel en de kraanvogel trek en de broedtijd

Kraanvogel en kraanvogel trek we volgen het leven van deze vogel als hij wegtrekt naar het zonnige zuiden. Duizenden kraanvogels die in de lucht zweven als ze op zoek gaan naar een plaats om te slapen een indrukwekkend gezicht. Kraanvogel en kraanvogel trek waar leven de vogels en waar trekken ze heen? 

Kraanvogel: Kraanvogels en de kraanvogel trek en de broedtijd

De kraanvogel is een grote vogel die lijkt op een reiger en 110 tot 120 centimeter lang is. Grijs van veren met over zijn nek en de zijkant van zijn kop een witte band bovenop zijn kruin een rode vlek en het uiteinde van zijn staart is zwart. De kraanvogel eet bladeren, vruchten, zaden en wortelstokken en tevens gewervelde dieren zoals knaagdieren, hagedissen en slangen. Ook wormen,

insecten en slakken die tot de ongewervelde dieren behoren staan regelmatig op het menu van de kraanvogel. De kraanvogel leeft hoofdzakelijk in Oost – Europa en Scandinavië maar ook wel in West – en Noord – Europa. Kraanvogel en kraanvogel trek in koudere tijden trekken de kraanvogels weg naar onder andere Afrika, India, Frankrijk, Spanje en naar het zuiden en oosten van China.

De kraanvogel trek in het najaar

Kraanvogel en kraanvogel trek, in het najaar beginnen de vogels aan hun trek naar het zuiden. Op pleisterplaatsen zijn ze dan massaal te aanschouwen, ze verblijven hier vaak enkele weken en trekken dan verder naar een volgende rustplaats. Deze plaatsen zijn moerasgebieden of er is ondiep water aanwezig want kraanvogels overnachten heel graag met hun poten in ondiep water staande. De dag gebruiken ze om voedsel te zoeken op weilanden en akkers. Bekende vaste pleisterplaatsen van de kraanvogels zijn het Lac du Der in Frankrijk, de Rugen – Bock regio in Noord – Duitsland en het Diepholzer Moor bij Osnabruck. Als de vogeltrek op zijn hoogtepunt is kan men in de Rugen – Bock regio wel tot 60.000 kraanvogels aantreffen.

Hier voert men de vogels ook op bepaalde plaatsen om ze op te vetten dit is een mooie observatie plaats voor bezoekers, de vogels zijn hier ook minder schuw. Bij het Diepholzer Moor bij Osnabruck is het schouwspel zeker samen met een mooie zonsondergang adembenemend je ziet dan duizenden kraanvogels in het mooie gekleurde licht naar een slaapplaats zoeken ondertussen is het een geweldig lawaai als de vogels hun Kroe, kroe laten horen. Kraanvogel en kraanvogel trek prachtig om te zien.

Kraanvogels en de broedtijd 

Kraanvogel en kraanvogel trek de broedtijd die begint langzamerhand te komen als de vogels in het voorjaar terugkomen naar het noorden. In hun broedgebieden en soms al tijdens hun trek noordwaarts laten ze de paringsdans, die men ook wel baltsdans noemt,zien. Beide vogels springen dan met uitgestrekte vleugels om elkaar heen, de sprongen halen soms wel enkele meters. Tijdens de broedtijd is de kraanvogel schuw en trekt hij zich terug op moeilijk bereikbare plaatsen.

Meestal worden één of twee jongen geboren, deze verlaten al vrij snel het nest en worden door de ouders op een zo beschut mogelijke plaats groot gebracht. Kraanvogel en kraanvogel trek erg mooi om deze vogel te volgen tijdens zijn leven en tijdens de trek zowel naar het zuiden als in het voorjaar terug naar het noorden.

Comments

  1. Vanmiddag tijdens een partijtje tennis op tennispark Beekhuizen te Velp(Gld) kwam er een grote groep kraanvogels in v=vorm hoog overvliegen richting het zuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *