Koekjes bakken: zelf koekjes bakken een gezellige bezigheid

Koekjes bakken een gezellige bezigheid ook leuk om samen met de kinderen te doen. Koekjes bakken is een gezellige bezigheid met als eindresultaat een schaal heerlijke goudbruine roomboter koekjes.

Koekjes bakken een gezellige bezigheid

Koekjes bakken: zelf koekjes bakken een gezellige bezigheid 

Koekjes bakken is een gezellige bezigheid de ingrediënten zijn als volgt:

  • 230 gram roomboter
  • 330 gram bloem
  • een snufje zout
  • 200 gram witte basterdsuiker of kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 1 theelepel citroensap

Deze ingrediënten zijn voldoende voor 15 tot 25 lekkere roomboter koekjes.

Koekjes bakken een gezellige bezigheid

Gezellig koekjes bakken de bereiding

Gezellig koekjes bakken de bereiding voor het beste resultaat is het belangrijk dat de ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn, weeg als eerste de bloem af zeef deze in een kom. Snij de 230 gram redelijk zachte boter in kleine stukjes, is de boter nog te hard wacht dan liever nog even, doe de boter samen met het zout in de mixer kom. Weeg nu de suiker af en voeg ook deze toe doe daarna 2 eidooiers en de citroensap erbij en mix dit tot een mooi luchtig mengsel in ongeveer 5 minuten. Als het mengsel klaar is doen we de bloem er beetje voor beetje bij onder voortdurend roeren tot we een mooi stevig deeg hebben waar we een deegbal van kunnen vormen laat deze deegbal een halfuur rusten en koud worden in de koelkast.

Zet de oven aan en laat deze voor verwarmen op 175 graden, pak het bakblik eruit en doe hier bakpapier op. Als we verder kunnen met het deeg verdelen we de deegbal in 4 stukken en slaan deze één voor één plat op een schone kunststof snijplank [zorg dat de snijplank niet naar bijvoorbeeld uien ruikt] maak hiervan mooie rechte vormen en snij deze met een mes in vier of zes stukken naar gelang hoe groot je de koekjes wilt hebben, zorg dat de dikte ongeveer 1 centimeter is. Klop de overgebleven eidooier met een eetlepel water los en bestrijk hiermee de koekjes aan de bovenzijde doe dit het liefste met een kwastje voor het mooiste resultaat.

Schep de koekjes voorzichtig van de snijplank op het bakblik gebruik hiervoor een spatel of gebakschep, zorg dat er wat ruimte tussen de koekjes is omdat ze nog wat uitzetten en ze anders allemaal aan elkaar bakken. Als de oven goed voor verwarmd is schuif het bakblik dan op de middelste stand hierin en bak de koekjes tot ze mooi bruin zijn. Koekjes bakken een gezellige bezigheid.

Koekjes bakken een gezellige bezigheid / Het bakken van de koekjes en de baktijd

Het bakken van de koekjes en de baktijd de tijd die de koekjes nodig hebben om mooi goudbruin en gaar te worden is afhankelijk van de dikte. Houd voor koekjes met een dikte van ongeveer 1 centimeter een baktijd aan van 18 tot 20 minuten zelf vond ik daarna de onderkant nog te zacht en heb toen het bakblik één stand naar beneden gezet en de oven op enkel onderwarmte en ze toen zo nog 4 minuten gebakken tot ik het resultaat bevredigend vond. Haal ze dan uit de oven maar haal ze pas van het bakblik af als ze afgekoeld zijn anders zijn ze misschien nog te broos en breken ze. Bewaar ze het liefst in een afgedekte schaal of koektrommel. Koekjes bakken is een gezellige bezigheid die een schaal of trommel heerlijke roomboter koekjes oplevert.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *