Kinderdijk molens: wipmolen de overwaardmolen en de nederwaardmolen

Kinderdijk molens is een artikel over een oer – Hollands tafereel Kinderdijk met zijn molens een uniek stukje Nederland. Water en molens zijn twee kenmerken waar Nederland zijn bekendheid aan te danken heeft. Kinderdijk molens een bezoek hieraan is zeker de moeite waard. 

Kinderdijk molens: wipmolen de overwaardmolen en de nederwaardmolen 

Kinderdijk molens in totaal staan er 19 stuks in dit gebied dat ligt in de Alblasserwaard tussen de Lek en de Merwede. Het gebied dat op 25 kilometer afstand van Rotterdam ligt, is vol natuur en erg rustig, sinds 1997 staat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een mooi landschap met dorpjes aan de dijken en oude boerderijen. De molens hebben al eeuwenlang de functie om het land dat herhaaldelijk overstroomde droog te houden. Vanaf de veertiende eeuw kennen we al windmolens, men maalde hier graan mee, produceerde olie en ook zaagde men planken met behulp van de windmolen. Later werden deze omgebouwd tot watermolens. Deze molens maalden het water omhoog, erg belangrijk voor boeren en andere bewoners van de polders. De watermolen heeft in Nederland door de eeuwen heen een belangrijke functie vervuld. Kinderdijk molens hebben hun sporen verdiend.

De soorten molens van Kinderdijk 

Molens van Kinderdijk de nummers 1 tot 8 zijn houten molens men noemt deze ook wel Overwaard molens deze staan hier vanaf 1740. De volgende molen dateert uit 1738 en noemt men een Nederwaard molen ook van deze molens staan er acht. Ze hebben een ronde vorm en zijn gemaakt van steen, men noemt deze molens ook “grondzeilers” de wieken scheren dicht over de grond en de molenaar moet vanaf de grond in de wieken klimmen om de zeilen vast te maken. De kap, dit is het ronde deel bovenop de molen, is te draaien. De Wipmolen is een molen met een vierkante bovenkant, waarin de as is waaraan de wieken vastzitten, het bovenste deel van de Wipmolen kan draaien. Nederland ten top Kinderdijk molens een mooi gezicht.

De Kinderdijk molens en de molenaar 

Kinderdijk molens en de molenaar, vaak leert de molenaar het vak van familie en gaat de molen over van opa op vader en later op zoon. Molenaar op Kinderdijk molens vroeger maalde men hier graan en veevoer tegenwoordig word er vaak gemalen uit hobby. Hoe gevaarlijk is het werk van een molenaar? Blijf uit de buurt van draaiende wieken want deze kunnen wel een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken. De molentrap kan stijl zijn en dus gevaarlijk, ook als je in de wieken moet zijn om de zeilen vast te maken is dit niet zonder gevaar. Boven in de wieken kun je wel genieten van het mooie wijdse uitzicht. Wat is het mooie aan het beroep van molenaar? Voor velen is dit het gevoel van vrijheid en het bespelen van de natuurelementen. Kinderdijk molens prachtig om hier molenaar te kunnen zijn.

De toekomst van de kinderdijk molens

Het is goed mogelijk dat deze molens heel belangrijk blijven in de toekomst, misschien gaan ze zelfs weer gebruikt worden voor het water op peil te houden, en wie had dat gedacht toen hij eens langs de molens reed.

Wetenswaardigheid voor molenliefhebbers

De oudste molen van Nederland is de grafelijke torenmolen van Zeddam die waarschijnlijk dateert van tussen 1440 en 1450. Deze molen behoorde tot één van de vier molens van de heren van Huis Bergh. Deze heren verplichten hun pachtboeren om hun graan daar te laten malen, vandaar ook dat door de pachters de namen dwang- of banmolen werden gebruikt. Naast de pacht moest men vaak ook nog een deel van het gemalen graan afgeven. De laatste restauratie van de grafelijke torenmolen van Zeddam vond plaats in het jaar 2005. Tijdens de zomermaanden vertoont men in de molen het malen op paardenkracht en eveneens wordt door één van de molenaars af en toe een informatie-avond gehouden in een nabij gelegen hotel.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *