Juliana koningin der Nederlanden

Juliana koningin der Nederlanden 

Juliana koningin der Nederlanden van 6 September 1948 tot 30 April 1980. Juliana koningin van Nederland de dochter van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. 

Juliana koningin der Nederlanden

De jeugd en jonge jaren van Juliana koningin der Nederlanden 

De jeugd en jonge jaren van Juliana koningin van Nederland, prinses Juliana werd geboren op 30 April 1909 in ’s Gravenhage zij was enig dochter van koningin Wilhelmina en prins Hendrik van Mecklenburg en daarmee ook de opvolgster van haar moeder. Zij kreeg de namen Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina haar eerste voornaam Juliana was een vernoeming naar Juliana van Stolberg de moeder van Willem van Oranje. Toen haar vooropleiding bestendigd was ging prinses Juliana colleges volgen aan de Rijksuniversiteit van Leiden. In 1930 ontving zij hier een eredoctoraat in letteren en wijsbegeerte. In Januari 1937 vond het huwelijk plaats tussen prinses Juliana en prins Bernhard van Lippe – Biesterfeld die van Duitse afkomst was. In dit huwelijk werden vier dochters geboren de oudste Beatrix in 1938, in 1939 Irene, Margriet in 1943 en Christina[ die men eerst ook wel Marijke noemde] in 1947. Nadat de Duitse inval in 1940 een feit was geworden vertrok de koninklijke familie na overleg met de regering weg uit ons land. Prinses Juliana ging met haar kinderen naar Ottawa in Canada terwijl haar man prins Bernhard actief aan de strijd deelnam als piloot. Na de bevrijding kwam men terug naar Nederland en prinses Juliana ging met haar man en kinderen wederom in paleis Soestdijk wonen.

Juliana koningin der Nederlanden 

Juliana koningin der Nederlanden de inhuldiging 

Juliana koningin van Nederland de inhuldiging nadat zij tweemaal als regentes voor haar moeder had opgetreden werd zij op 6 September 1948 ingehuldigd als koningin der Nederlanden in de Nieuwe kerk in Amsterdam. Juliana koningin van Nederland zij voelde sterk de verantwoordelijkheid van het koningschap op zich drukken. Koningin Juliana zou worden bijgestaan door haar man prins Bernhard die alhoewel hij van Duitse afkomst was wel het vertrouwen van de bevolking genoot voornamelijk door zijn activiteiten in de oorlog. Koningin Juliana had ook de sympathie van de bevolking met name door haar grote sociale bewogenheid die tijdens de Watersnoodramp van 1953 zeer sterk naar voren kwam ook haar ongeknutselde persoonlijkheid nam mensen voor zich in. Politieke gebeurtenissen van belang tijdens haar regeerperiode waren politionele optredens in Indonesië die de soevereiniteitsoverdracht in December 1949 tot gevolg had. Op 15 December 1954 de bevestiging van het Statuut voor het Koninkrijk wat ruimte gaf aan de Nederlandse Antillen en Suriname voor een bepaalde mate van zelfbestuur. En op 25 November 1975 de onafhankelijkheid van Suriname. In haar regeerperiode is twee keer sprake geweest van een crises die constitutionele gevolgen had kunnen hebben de Greet Hofmans – affaire en de Lockheed – affaire. 

 Juliana Koningin der Nederlanden

Juliana koningin der Nederlanden de Greet Hofmans – affaire 

Juliana koningin van Nederland en de Greet Hofmans – affaire was een affaire die zich in Nederland rond het Koninklijk Huis afspeelde in 1956 en waarbij de gebedsgenezeres Greet Hofmans was betrokken. Juliana koningin van Nederland, koningin Juliana raadpleegde deze gebedsgenezeres over een oogkwaal van één van haar kinderen, Greet Hofmans verwierf invloed binnen het Hof. In de Tweede Kamer kwamen vragen hierover en men deed onderzoek hiernaar. Het resultaat was dat het Koninklijk Huis geen contacten meer onderhield met de gebedsgenezeres en er een reorganisatie van de hofhouding plaats vond.Juliana koningin der Nederlanden

Juliana koningin der Nederlanden de Lockheed – affaire 

Juliana koningin van Nederlanden en de Lockheed – affaire verhoren in de Amerikaanse Senaat in 1975 brachten grootschalige internationaal gepleegde corruptiepraktijken openbaar door de Amerikaanse vliegtuigfabriek Lockheed. In Nederland stelde men de commissie – Donner in om onderzoek te doen, de conclusie hiervan was dat prins Bernhard zich toegankelijk had getoond voor onoorbare verlangens en aanbiedingen. Juliana koningin der Nederlanden

Juliana koningin der Nederlanden de opvolging 

Juliana koningin der Nederlanden de opvolging van koningin Juliana door haar oudste dochter prinses Beatrix vond plaats op 30 April 1980. Prinses Juliana is gestorven op 20 Maart 2004 op 94 jarige leeftijd.

Juliana koningin van Nederland ook aan haar veelbewogen leven is een einde gekomen.

Persoonlijk vond ik Koningin Juliana of ook wel prinses Juliana een aardig vrouw, dat is waarschijnlijk ook logisch want een groot deel van mijn leven was onder het ambt van Koningin Juliana !

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *