Huis in brand: brand in je huis is verschrikkelijk

Huis in Brand, het kan iedereen overkomen dat er brand in huis ontstaat. Wat kunnen we doen als preventie, wat moeten we doen bij het constateren van brand en hoe wordt alles afgehandeld. Brand een emotioneel gebeuren.

Huis in BrandHuis in Brand

Huis in brand: brand in je huis is verschrikkelijk

Huis in Brand /Het ontstaan van brand

Het ontstaan van brand kan verschillende oorzaken hebben waaronder kortsluiting. Wat de oorzaak ook is snel handelen is altijd noodzakelijk. Bel zo snel mogelijk 112 zodat de brandweer gewaarschuwd wordt, schakel de stroom uit via de hoofdschakelaar en sluit zoveel ramen en deuren als mogelijk om de zuurstof toevoer te verminderen. Verlaat zo snel mogelijk de plaats van de brand, bij kleine kinderen is het van belang dat ze weggehaald worden van de plaats van de brand omdat de beelden van de vlammen erg veel indruk kunnen maken en zij nog moeite hebben om alles te kunnen verwerken.

Huis in Brand / Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland is een organisatie van voornamelijk vrijwilligers die hulp bieden bij brand maar ook bij een verkeersongeval of een misdrijf. Deze hulp kan bestaan uit juridische en praktische adviezen en tevens uit emotionele steun.

Huis in brand

Huis in Brand gemiddeld komt dit ongeveer 20 keer per dag in Nederland voor. Hierbij komen gemiddeld plusminus 40 mensen per jaar om het leven en raken er zevenhonderd ernstig gewond. Voornamelijk de snelheid waarmee de brand zich uitbreid onderschatten vele mensen. Verstikkende en giftige rook kan al na enkele minuten voor ernstige problemen zorgen, handel dus snel denk in seconden en niet in minuten.

Preventiemaatregelen bij brand waaronder de rookmelder

Preventiemaatregelen bij brand waaronder de rookmelder door onderzoek is aangetoond dat mensen 100 procent meer kans hebben de brand te overleven als men rookmelders heeft. Door de rookmelders wordt de brand eerder geconstateerd en wint men kostbare tijd, ook voor ’s nachts zijn rookmelders van levensbelang.

Let op : rookmelders kunnen je leven redden, of je huis. Wij hebben 2 keer de brandweer op de stoep gehad, als er geen rookmelder was geweest dan was de brandweer niet zo snel weggeweest.

Installeer dan ook preventief 1 rookmelder op het hoogste punt in het huis, en 1 op een verdieping lager. Controleer halfjaarlijks of de batterijen nog goed werken.

Huis in Brand

Huis in Brand / Vluchtplan bij brand

Vluchtplan bij brand, een vluchtplan is na het constateren van de brand van belang om ordelijk met zijn allen zo snel mogelijk het huis te verlaten. Vragen die daarbij een rol spelen zijn: hoe kunnen we het snelst en het veiligst het huis verlaten en wie is er verantwoordelijk voor de kinderen en eventuele huisdieren? De Brandwondenstichting biedt een online checklist aan die men in korte tijd in kan vullen, daarna is het belangrijk om het totale vluchtplan samen door te nemen en regelmatig te oefenen. Een goede oefening hierbij kan zijn om met een blinddoek voor binnen een bepaalde tijd het huis te moeten verlaten. Leer aan om dit zo mogelijk kruipend te doen omdat laag bij de grond de meeste zuurstof aanwezig is. De blinddoek kan helpen om er een voorstelling van te maken hoe het is om in dichte rook een brandend huis te moeten verlaten.

Huis in Brand / Salvage

Salvage is een overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen die bij brand door de bevelvoerder van de brandweer worden ingeschakeld. Ook mensen die onverzekerd zijn kunnen worden geholpen. De mensen van Salvage stellen gerust, adviseren en begeleiden eventuele nachtopvang of bijvoorbeeld als er ramen of deuren moeten worden dichtgemaakt.

Wat is belangrijk bij brand

  • Bel 112  (deze waarschuwt dan de brandweer])
  • Blijf kalm en raak niet in paniek. Raak niet in paniek ! Zelf heb ik twee keer de smeulende brand geblust door met een emmer water heen en weer te rennen. Alleen niet iedereen blijft kalm in noodsituaties.
  • Stel alle huisgenoten op de hoogte van de brand en ga zo snel mogelijk op de vooraf afgesproken wijze naar buiten.
  • Rook stijgt op vlucht dus als het mogelijk is naar beneden.
  • Sluit ramen en deuren, door de zuurstoftoevoer te verminderen breid de brand zich minder snel uit.
  • Kan men het huis niet verlaten ga dan naar een goed zichtbare plaats aan de voorkant van het huis zodat hulpverleners direct zien dat er nog mensen in het brandende huis aanwezig zijn.
  • Dicht bij de grond is de meeste zuurstof blijf dus dicht bij de grond.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *