Haar en hoofdhuid: Haar haren hoofdhuid groei schilfers en berg

Haar en hoofdhuid is een uitgebreid thema waarvan in dit artikel een klein stukje wordt toegelicht. Velen hebben op het gebied van haar en hoofdhuid wel minder prettige ervaringen zoals roos, berg of bijvoorbeeld een kale plek op het achterhoofd wat we alopecia areata noemen.

Haar en hoofdhuid: Haar haren hoofdhuid groei schilfers en berg

Haar en hoofdhuid normale haargroei onze hoofdhuid bevat gemiddeld zo’n 100.000 haren. De haarfollikel maakt drie fases door: als eerste de actieve haargroei die twee tot zes jaar in beslag neemt. Daarna komt een ongeveer drie maanden durende rustfase. En als laatste valt de haar uit, dagelijks zijn dit er tussen de 50 en 100. Bij normale haargroei bevindt slechts 10 procent van het haar zich in de rustfase. Ziektes zoals suikerziekte en schildklierziektes kunnen een negatieve invloed hierop uitoefenen even als zwangerschap en bij mensen die een chemokuur volgen. Bij een chemokuur kan een plotselinge heftige haaruitval plaatsvinden, zodra de chemokuur is uitgewerkt begint het haar weer te groeien. Haar en hoofdhuid besteed er aandacht aan.

Hoofdhuid met schilfers

Hoofdhuid met schilfers in dit artikel wil ik hier hoofdroos en berg behandelen:

Haar en hoofdhuid : Hoofdroos

Onze huid is steeds bezig zich te vernieuwen de oude cellen zijn klein en bij het wrijven door het haar of als het haar gekamd wordt verliezen we deze cellen ongemerkt. Bij hoofdroos is echter sprake van extreme schilfering wat vaak zichtbaar word in het haar en op de kleding. De gistsoort Pityrosporum die op ieders hoofdhuid aanwezig is heeft een functie bij deze overproductie van de hoorncellen. Bij hoofdroos zijn de cellen ook groter dus beter zichtbaar. Hoofdroos kan men vaak oplossen met een goede antiroos shampoo. De stof zinkpyrithion werkt erg goed tegen hoofdroos ook ketoconazol wat een antischimmel hoofdgel is. Haar en hoofdhuid kies voor een goede shampoo.

Haar en hoofdhuid : Berg

Berg is een vette, gele schilfering voornamelijk op de hoofdhuid bij baby’s die vaak voor de eerste verjaardag overgaat. Inweken met baby olie is vaak voldoende om deze schilfers daarna te kunnen verwijderen. Naast deze schilfering kan er jeuk, roodheid en korstvorming optreden, treden deze verschijnselen op bij volwassenen dan spreken we van seborroïsch eczeem. Naast op de hoofdhuid kan het ook voorkomen in de wenkbrauwen, in de wimpers en bij de neus. Bij volwassenen steekt het eczeem vaak regelmatig de kop op, gebruik voor de hoofdhuid een goede shampoo de stoffen ketoconazol en zinkpyrithion hebben ook hier vaak een goed resultaat. Mocht dit niet helpen ga dan naar de huisarts. In de zomer komen de klachten minder actief voor zonlicht heeft een positieve uitwerking hierop. Haar en hoofdhuid berg bij baby’s is lastig.

Haar en hoofdhuid : Alopecia areata

Alopecia areata een kale vlek ter grootte van een euro tussen het gewone haar. Een kenmerk van Alopecia areata is het uitvallen van de haren pluksgewijs, zo kunnen er gaten ontstaan in het kapsel of in de baard. De oorzaak is vaak niet bekend al wijst men wel in de richting van stress, het dragen van een strakke pet of een paardenstaart, psoriasis, een schimmelinfectie of zwangerschap. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich vanzelf binnen een half jaar. Als dit niet gebeurt en de kale plekken zijn blijvend dan kan een pruik een optie zijn. Haar en hoofdhuid onze zorg waard.

Algemene haar en hoofdhuid verzorgingstips en wetenswaardigheden

  • Een droge, geïrriteerde hoofdhuid kan veroorzaakt worden door stress, het weer en de lucht.
  • Vet haar is het gevolg van een vettige hoofdhuid.
  • De haarfollikels in je hoofdhuid bepalen de kleur van je haar.
  • Drink minimaal twee liter water elke dag.
  • Wees zeer matig met alcohol.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Masseer de hoofdhuid regelmatig, dit stimuleert de doorbloeding.
  • Zorg dagelijks voor voldoende vitaminen, mineralen en proteïnen.
  • Eet voldoende vis,vlees, haring, rijst, peulvruchten en bruinbrood. Deze producten bevatten zink wat belangrijk is om haar en hoofdhuid gezond te houden.
  • Eet ‘goede vetten’.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *