Glaucoom: glaucoom is een ernstige oogaandoening blindheid kan volgen

Glaucoom is een ernstige oogaandoening die kan leiden tot volledige blindheid. De aandoening komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 40 jaar en procentueel gezien iets meer bij vrouwen dan bij mannen. Glaucoom noemt men ook wel groene staar. 

Glaucoom

Glaucoom: glaucoom is een ernstige oogaandoening blindheid kan volgen

Glaucoom is een ernstige aandoening van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd wordt, het gevolg hiervan kan slechtziendheid en tenslotte volledige blindheid zijn. Wat men met het oog ziet bereikt de hersenen niet meer door dat de oogzenuw die loopt van het oog naar de hersenen is beschadigd. Bij de helft van de patiënten die last hebben van de oogaandoening Glaucoom komt een hoge oogboldruk voor waardoor de oogzenuw afsterft. Ook mensen die een normale oogdruk hebben kunnen Glaucoom krijgen verantwoordelijk hiervoor kan dan een slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw zijn. Niet iedereen die last heeft van een hoge oogdruk krijgt last van de oogaandoening glaucoom.

Glaucoom

Glaucoom en de risicofactoren 

Glaucoom en de risicofactoren die de kans op deze oogaandoening vergroten zijn:

 • Wanneer men ouder wordt dan 40 jaar.
 • Wanneer glaucoom bij meerdere mensen in de familie voorkomt spreekt men van erfelijkheid en is de kans om zelf glaucoom te krijgen groter.
 • Wanneer men rookt is de kans groter dat men last van glaucoom krijgt.
 • Als men in een ernstige mate last heeft van bij – of verziendheid.
 • Wanneer men eerder oogletsel heeft opgelopen bijvoorbeeld ten gevolge van een auto- ongeval.
 • Wanneer men last heeft van een verhoogde oogboldruk is de kans op glaucoom groter.
 • Als men van Afrikaanse of Aziatische afkomst is.
 • Bij mensen die last hebben van diabetes.
 • Ook mensen met hart – en vaatziekten lopen een verhoogd risico op de aandoening glaucoom.
 • Als men corticosteroïden zoals prednison gebruikt is de kans op de oogaandoening glaucoom groter.

Behandeling van glaucoom 

Men kan glaucoom al in een vroeg stadium vaststellen doormiddel van een oogdrukmeting en een onderzoek van de oogzenuw, wanneer men de diagnose glaucoom stelt voordat de oogzenuw is beschadigd kan slechtziendheid en blindheid voorkomen worden. Veradelijk is echter dat men in het eerste stadium van de aandoening glaucoom weinig of geen klachten heeft zodat de schade aan de oogzenuw meestal al geschied is voor men de diagnose stelt en deze schade is dan ook niet meer te herstellen. Men kan de voortgang van de ziekte stoppen door middel van oogdruppels die de oogdruk verminderen, tabletten, laserbehandeling of met een operatie. Helaas wordt de aandoening dikwijls pas in een laat stadium ontdekt, het is dus zeer raadzaam regelmatig de ogen door een oogarts te laten controleren als men boven de 40 is en zeker als meerdere risicofactoren meespelen.

Preventiemaatregelen om glaucoom te voorkomen 

Men kan de kans op oogaandoeningen zoals glaucoom verkleinen als men acht slaat op de volgende preventiemaatregelen welke zijn:

 • Als men plotseling minder scherp kan zien of er is sprake van risicofactoren laat dan zeker de ogen controleren.
 • Stop met roken.
 • Overmatige blootstelling aan zonlicht is een risicofactor bescherm de ogen tegen de UV – straling.

Gezond leven als preventie ook bij oogaandoeningen

Een gezond eet – en leefpatroon beschermt tegen oogaandoeningen zoals glaucoom en anderen. Een gezond eetpatroon bestaat uit veel fruit, veel groenten voornamelijk groene groenten en het eten van veel onverzadigde vetzuren zoals we vinden in vette vis, noten en olijfolie. Voedsel met lage glycemische index die koolhydraten bevatten die langzaam door het lichaam worden opgenomen zoals peulvruchten, zilvervliesrijst en volkorenbrood zijn gezonder en beter voor de ogen dan voeding met een hoge glycemische index zoals cake, koekjes, witte rijst en voedingsmiddelen die suiker bevatten. Ook vitamine c in een dosis van 1000 milligram per dag kan bescherming bieden tegen bepaalde oogaandoeningen. Glaucoom een ernstige aandoening neem maatregelen om deze zo mogelijk te voorkomen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *