Eekhoorns: waar leven eekhoorntjes en wat eten eekhoorns

Eekhoorns kunnen we regelmatig tegenkomen in bosgebieden. In totaal zijn er ongeveer 270 soorten eekhoorns, in Nederland komt alleen de rode eekhoorn voor. Eekhoorns hoe zien ze er uit, waar leven ze, wat eten ze en nog meer zaken komen aan de orde in dit artikel. 

EekhoornsEekhoorns

Eekhoorns: waar leven eekhoorntjes en wat eten eekhoorns

Eekhoorns wegen tussen de 250 en 400 gram, het mannetje en het vrouwtje zijn even groot. Als men de Eekhoorntjes van hun kop tot hun tenen meet is de lengte plusminus 20 centimeter, de lengte van hun mooie pluimstaart is ongeveer 15 centimeter. De kleur van de vacht is meestal roodbruin alleen de buik is dan spierwit van kleur. Er zijn echter ook lichtrode en zwarte eekhoorns. Eekhoorns hebben een zomer en een wintervacht tweemaal per jaar verharen ze uitgezonderd de staart en de oorpluimen deze verharen slechts eenmaal. De nagels van Eekhoorns zijn meestal wit al kunnen ze bij donkere eekhoorns ook zwart van kleur zijn. Hun bolle ogen zitten aan de zijkant van hun kopje en hiermee houden ze de boel goed in de gaten, hun oren zijn vrij klein al lijken ze groter door de oorpluimen deze zijn erg gevoelig voor geluid.

Het opvallendste aan de eekhoorns zijn hun mooie pluimstaart die dient als stuur als ze rennen en / of springen de staart zorgt dat ze in balans blijven. Tijdens het eten of rusten ligt de staart als een mooie krul op hun rug, tijdens kou geeft de staart de eekhoorns warmte en tijdens warmte kunnen de eekhoorns hun staart gebruiken als parasol. Eekhoorns zijn goede springers en klimmers ze hebben korte voorpoten, hun achterpoten zijn langer en krachtiger zodat de eekhoorns zonder veel moeite behoorlijke sprongen kunnen maken. De tenen bevatten gebogen klauwtjes waaraan zeer scherpe nagels zitten die het dier helpen tijdens het klimmen.

Eekhoorns waar leven ze 

Het leefgebied van de eekhoorns bevindt zich voornamelijk in ouder bosgebied, dit gebied bevat voldoende voedsel en nestgelegenheid. De eekhoorns onderscheiden zich van andere zoogdieren doordat ze overdag actief zijn vooral in de vroege morgenuren en in de namiddag houden de dieren zich bezig met het verzamelen van voedsel op de grond en in de bomen.

Eekhoorns wat eten ze 

Eekhoorns zijn dol op boomzaden zoals onder andere noten, kegels en eikels die dikwijls volop te vinden zijn bij naaldbomen. Afhankelijk van het jaargetijde eten eekhoorns ook paddenstoelen, bessen, knoppen en bladeren. In de winter is het dier wat minder actief hij leeft dan van de voorraden die hij in de zomer en de herfst heeft verzameld. Voor het terugvinden van hun voorraden gebruiken eekhoorns hun goed ontwikkelde reukvermogen omdat hun geheugen hun nogal eens in de steek laat. Doordat niet alle aangelegde voorraden worden terug gevonden draagt dit bij aan de verspreiding van boomzaden door het hele bos.

Hoe beweegt eekhoorns zich 

De Eekhoorn is een echte klimmer ze zijn heel handig en snel en hun gewicht zorgt ervoor dat ze zonder moeite van de ene boom in de andere kunnen springen. Hun leven speelt zich voor een groot deel af in het bovenste gedeelte van de bomen. Als eekhoorns op de grond zoeken naar voedsel dan zetten ze hun hele voet op de grond en bewegen zich voort met sierlijke sprongen. Een Eekhoorn is alert op gevaar en iedere beweging merken ze op, als eekhoorns worden opgejaagd kunnen ze langere tijd stil op één plaats blijven van angst.

Jonge eekhoorntjes 

Van December tot Februari planten eekhoorns zich voort en ook in Mei en Juni. Een vrouwtje wordt vaak door verschillende mannetjes achtervolgt die allen proberen met haar te paren is de paring eenmaal geschied dan vertrekt het mannetje en trekt zich zowel van het vrouwtje als van de jongen die geboren worden niets meer aan. De draagtijd bedraagt vijf tot zes weken daarna worden er twee tot vijf jonge eekhoorntjes geboren. De eekhoorntjes zijn bij de geboorte kaal en blind. Het duurt ongeveer drie weken voor ze behaard zijn en vier weken voor hun oogjes open gaan. De moeder zoogt de jongen tien weken daarna zijn ze zeer vlug zelfstandig en verjaagd zij haar eigen jongen uit haar territorium. Eekhoorns kunnen in het wild plusminus 7 jaar oud worden en zij zijn na tien maanden geslachtsrijp.

Natuurlijke vijanden van de eekhoorns 

Natuurlijke vijanden die een bedreiging vormen voor de eekhoorns zijn onder andere vossen, roofvogels zoals bijvoorbeeld de havik en boommarters. Jonge, zieke en zwakke eekhoorns vormen de meeste slachtoffers. Ook het verkeer wat steeds drukker wordt maakt doden onder de eekhoorns.

Welke geluiden maken eekhoorns 

De geluiden die eekhoorns maken kunnen onderscheiden zijn. Als ze opgewonden zijn zwaaien ze met hun pluimstaart en stampen op de grond met hun achterpoten terwijl er dan een geluid te horen is als “tjuk- tjuk – tjuk”. Ook kunnen eekhoorns grommen en blazen. Als jonge eekhoorntjes met elkaar spelen lijken het wel kinderen die lachen en krijsen van plezier, en als eekhoorns tevreden en op hun gemak zijn hoor je vaak “moek- moek- moek”. Eekhoorns zijn dieren die vertedering opwekken en waar men erg van kan genieten ook zijn ze vaak erg geliefd bij kinderen.

Wij hebben veel eekhoorntjes gezien op de vakantie parken Rabbit Hill en de Miggelenberg, daar komen ze op de tuin tafel nootjes weg halen ! De beide vakantie parken zijn gelegen op of tegen de Veluwe, de Miggelenberg bij Hoenderloo en Rabbit Hill bij Nieuw Millingen, heel leuk voor kinderen !

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *