Dierenpark de Paay Beesd: gezellig Dierenpark met bijzondere dieren

Dierenpark de Paay Beesd dit kleine dierenpark van anderhalve hectare wat ontstaan is als hobby biedt plaats voor negentig verschillende diersoorten, en alle dieren hebben hun verblijfplaats zeer dicht bij de paden die door het park lopen. De grisons een Zuid – Amerikaanse martersoort kan men hier bezichtigen, dit is maar in twee dierentuinen ter wereld mogelijk. Dierenpark de Paay Beesd een klein gezellig dierenpark erg leuk voor kinderen. 

Dierenpark de Paay Beesd gezellig Dierenpark

Dierenpark de Paay Beesd: gezellig Dierenpark met bijzondere dieren: het ontstaan

Een vader die naast zijn werk als onderwijzer dol is op vogels en een actief verzamelaar, vanwege deze hobby verhuist men naar de A. Kuyperweg in Beesd waar meer ruimte voorhanden is. Helaas overleid de vader als het verwaarloosde woonhuis juist een ingrijpende renovatie heeft ondergaan. Een zoon die de hobby van zijn vader na zijn dood overneemt en uitbreid en het dierenpark vanaf het jaar 2000 commercieel maakt. Naast het verzorgen van het dierenpark werkt de eigenaar nog enige dagen. Er kwamen steeds meer dieren bij en nu kan men in dierenpark de Paay 90 verschillende dierensoorten bekijken. Het kleine sfeervolle dierenpark wordt jaarlijks bezocht door zo’n 15000 bezoekers, entree tegen een kleine prijs.

Dierenpark de Paay Beesd: de kangoeroes

De kangoeroes kan men bekijken in de kangoeroeweide die vrij toegankelijk is voor het publiek, in de weide springen de Benett Wallaby’s er rustig op los. Soms alleen, soms met jongen in hun buidel. Informatieborden bieden educatieve informatie aan over de dieren en hun leefwijze. Een bijzondere ervaring om hier te lopen midden tussen deze speciale dieren.

Dierenpark de Paay Beesd: tegenslag

Een dierenpark is een kwetsbaar iets en ook dierenpark de Paay heeft verschillende keren met tegenslag te maken gehad. Door botulisme zijn alle lepelaars dood gegaan. Door een regionale watersnood in 1995 moest de eigenaar met al zijn beesten tijdelijk verkassen, de dieren werden ondergebracht bij vele dierenvrienden door heel Nederland. In de volgende maanden stierven alle kangoeroes vermoedelijk door stress al valt het bewijs hiervoor moeilijk te leveren. De muizen die men zelf kweekt worden vaak voortijdig door de ooievaars opgegeten, evenals hagedissen en zelfs bijna alle jonge eendjes moesten het onderspit delven. Het dierenpark is blij met zijn ooievaars maar niet met het verlies van de andere dieren.

Dierenpark de Paay Beesd gezellig Dierenpark

Dierenpark de Paay: en de uilen

In de begintijd trok de verzameling uilen mensen uit de omgeving aan die deze kwamen bekijken en soms tevens geld doneerden zodat de giftenpot groeide. De dierenstapel breide gestaag uit naast vogels kwamen er ook zoogdieren, apen en neusberen zijn hier een paar voorbeelden van. De trots van het dierenpark zijn de grisons wat een Zuid – Amerikaanse martersoort is die over de gehele wereld  maar in twee dierentuinen te zien zijn.

Dierentuin Beesd: en zijn werknemers

In de zorg voor het dierenpark wordt de eigenaar bijgestaan door stagiairs, tientallen vrijwilligers en jongens die wat zakgeld willen verdienen. De zorg voor de dieren laat geen tijd voor vakantie of een dag of weekend vrij. De verzorging van de dieren, de zorg voor het voedsel en het onderhoud van het park vraagt veel tijd en inspanning. Het eten wat de dieren nodig hebben wordt van verschillende adressen bekomen, iedere week eten de dieren wel een paar honderd kilo kuikens en plusminus vijftig kilo ratten, cavia’s en muizen en veel doorgedraaid fruit.

Dierentuin De Paay Beesd

Een paar keer per week ook in het weekend is het kleine dierenpark opengesteld voor het publiek en kan men voor een vrij lage toegangsprijs genieten van de dieren en de inrichting van het park. De bijzondere grisons, de kangoeroes in hun weide, de apen, vossen, papegaaien, verschillende soorten uilen waaronder de Laplanduilen, de otters, de jonge neusberen, roofvogels, ooievaars waaronder ook een zwarte ooievaar, kraanvogels, penseeloorzwijnen, japanse herten,een kameel en mini koeien en nog vele andere soorten. De eigenaar reist door heel Europa om zijn dieren uit te breiden en tevens komt er veel van een handelaar. De betaling geschied vaak door eigen beesten er voor in de plaats te geven. Zowel de Laplanduilen als de penseeloorzwijnen komen uit München een zwarte ooievaar is afkomstig uit België. Het dierenpark is erg leuk voor iedereen ook voor kinderen en geschikt voor kinderfeestjes. Soms trekt men buitenlandse gasten die van ver naar de grisons of andere bijzondere diersoorten in het dierenpark komen kijken. Deze mensen bezoeken vaak vele dierentuinen om overal de bijzondere soorten te bekijken. Dierenpark de Paay Beesd klein maar erg leuk.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *