Kruiden: de verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

De verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn hoe kunnen ze gebruikt worden in welke soorten kennen we ze en hoe kunnen we ze bewaren. De verse kruiden basilicum munt peterselie en rozemarijn aanwinsten in de keuken. 

De verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijnDe verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Kruiden: de verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn

Basilicum

Basilicum met een andere naam ook wel bazielkruid genaamd behoort tot de Labiatae familie waar het kruid zijn herkomst heeft is onbekend. In de keuken kunnen we basilicum zowel vers, gedroogd als in poedervorm gebruiken het heeft een beetje een bittere smaak. Heerlijk bij tomaten en tomaatgerechten zoals bolognesesaus, vis – en vleesschotels en in kruidenlikeur. Voeg het pas op het laatste toe, meekoken kan het aroma verminderen. In de verse vorm basilicum buiten de koelkast bewaren omdat anders de kans bestaat dat de blaadjes zwart worden. Terug naar de natuur gebruik de verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn.

De verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn / Munt

Munt is er in veel verschillende soorten hier gaat het over witte munt, munt behoort evenals basilicum tot de Labiatae familie de herkomstplaats is Europa. Munt kan voor veel zaken gebruikt worden zoals in snoepjes en koekjes en ook zijn er vele medicinale toepassingen met munt. Men kan het in de keuken gebruiken in zoete zowel als hartige gerechten en vaak dient het ook als garnering. Het past erg goed bij schapen – en lamsvlees. Om verse muntthee te krijgen laat men een paar takjes munt in een kom heet water trekken en men kan dan lekkere verse muntthee drinken. Gebruik in gerechten niet teveel want munt heeft een overheersende smaak. Om zwart worden van de blaadjes te voorkomen snij deze pas vlak voor gebruik, doe dit door ze op elkaar te leggen en in gelijkmatige reepjes te snijden. Men kan munt invriezen snij hiervoor de blaadjes fijn en doe deze samen met bijvoorbeeld olijfolie in een ijsblokhouder doe de vakjes nooit helemaal vol om barsten van de houder te voorkomen. Een andere manier om munt te bewaren is in vochtig keukenpapier in een bewaardoos doen en zo in de groentela van de koelkast bewaren. De verse kruiden basilicum munt peterselie en rozemarijn allen met hun eigen smaak en toepassingen.

De verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn / Peterselie

Peterselie behoort tot de Umbelliferae familie met als herkomstplaats het Middellandse – Zeegebied, is zeer goed ingeburgerd in veel Europese landen. We kennen twee soorten peterselie, bladpeterselie[ platte peterselie] en krulpeterselie men kan ze voor dezelfde doeleinden gebruiken en krulpeterselie is tevens mooi als garnering. Peterselie kan men in de keuken gebruiken in zowel warme als koude gerechten het geeft een frisse smaak voeg de peterselie wel pas op het laatste toe voor een optimaal behoud van de smaak. Snij de blaadjes fijn ook de steeltjes kan men gebruiken al zijn deze wel wat harder. Ook peterselie kan men tussen vochtig keukenpapier in een bewaardoos in de groentela van de koelkast bewaren. Men kan de peterselie ook fijnsnijden en samen met olijfolie in een ijsblokhouder doen en dan invriezen. De verse kruiden basilicum munt peterselie en rozemarijn.

De verse kruiden basilicum munt peterselie rozemarijn / Rozemarijn 

Rozemarijn behoort tot de Labiatae familie en heeft zijn herkomst in het Middellandse – Zeegebied, in Portugal en Noordwest Spanje. Rozemarijn kan men naast het gebruik voor medicinale doelen ook in de keuken goed gebruiken in marinades, voor het kruiden van gekookte vis of van vleesgerechten. In oven – en stoofschotels is rozemarijn echt een smaakmaker. Een bekend gerecht is ook aardappels uit de oven met rozemarijn. Als men rozemarijn in een marinade wil gebruiken laat ze dan heel, in een gerecht is het beter de naalden zo klein mogelijk te snijden. Men kan rozemarijn invriezen in een diepvrieszakje of ondersteboven laten drogen om ze daarna in een afgesloten potje te bewaren.

Kruiden bewaren: gedroogde kruiden maken en bewaren

Heb je gedroogde kruiden over dan kun je die eenvoudig prepareren om deze te bewaren. Doe de verse kruiden die over zijn op een velletje keuken papier en leg dat op een bord. Daarna ongeveer 3 a 4 minuten in de magnetron, dan zijn ze goed droog en kun je ze in het keukenpapier fijn maken. Als ze goed fijn zijn dan in een potje doen met een label erop. Zo kun je dus zelf de restanten of gewoon je geoogste kruiden drogen en bewaren.

Als de kruiden kurkdroog zijn dan kun je deze meerdere jaren bewaren. Maar meestal heb je elk jaar nieuwe kruiden. Dan zou ik de oude wel weg doen. Gooi ze eventueel op de composthoop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *