De oogaandoening staar

De oogaandoening staar! Staar een oogaandoening die zeer veel voorkomt bij oudere mensen. Doordat de ooglens vertroebelt kan men minder goed kijken. Deze oogaandoening kan operatief verholpen worden door de lens te verwijderen en te vervangen door een kunstlens. 

Staar en de risicofactoren

De oogaandoening staar: wat is staar en de risicofactoren

De oogaandoening  [cataract] is de meest voorkomende oogaandoening bij oudere mensen. Bij mensen vanaf 40 jaar kan de aandoening zich ontwikkelen op jongere leeftijd komt dit maar sporadisch voor. Vrouwen hebben bijna twee keer zoveel kans op de aandoening dan mannen, de oogaandoening komt bij mensen ouder dan 65 jaar minimaal bij 50 procent van hen voor en bij mensen ouder dan 70 jaar is dit percentage zelfs rond de 70 procent.

Staar

Wat is staar

Wat is staar? Bij Staar klonteren eiwitten in de lens van het oog samen doordat men ouder wordt daardoor wordt de lens minder helder en kan men minder goed kijken. De aandoening ontwikkeld zich in de meeste gevallen geleidelijk men kan last krijgen van wazig zien, slechtziendheid en tenslotte kan men blind worden. Sterkere brillenglazen of lenzen helpt bij de oogaandoening Staar niet.

Staar

Staar en de risicofactoren

  • De risicofactoren die de kans op Staar beïnvloeden zijn:
  • Het ouder worden.
  • Roken.
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Staar in de familie.
  • Medicijngebruik zoals bijvoorbeeld prednison.
  • Een ongeval waarbij het oog geraakt wordt.
  • Langdurige blootstelling van het oog aan direct zonlicht.

Staar

Staar en wat men hier aan kan doen

Zeker op oudere leeftijd is het raadzaam om regelmatig de ogen te laten controleren dan is eenvoudig vast te stellen of men last heeft van deze oogaandoening. Heeft men last van de volgende klachten dan is het raadzaam om de huisarts of de oogarts te raadplegen dubbel zien, wazig zien, al maar slechter kunnen lezen zelfs als men een leesbril gebruikt, toenemende nachtblindheid,vervormende beelden zien, steeds minder goed scherp in de verte kunnen kijken. Heeft men last van deze klachten onderneem dan actie de arts kan raad geven.

Staar

Staaroperatie

Staaroperatie is over de gehele wereld één van de meest uitgevoerde operaties men verwijderd de lens en vervangt deze door een kunstlens. In Nederland word de staaroperatie meestal poliklinisch uitgevoerd en binnen een uur is de operatie klaar. Tegenwoordig kan er al in een vrij vroeg stadium van de aandoening ingegrepen worden zodra de kwaliteit van leven verminderd. Verder zijn er eigenlijk geen middelen die helpen bij deze oogaandoening dus een dieet volgen, medicijnen slikken of druppelen met oogdruppels al deze middelen zijn bij staar zinloos, de ooglens is versleten en enkel een kunstlens kan er voor zorgen dat men weer goed en helder zicht heeft. Staar één van de weinige aandoeningen die vrij eenvoudig te verhelpen is.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *