Dachau: Dachau het eerste concentratiekamp van Duitsland in Bayern

Dachau het eerste concentratiekamp van Duitsland wat werd gebouwd in 1933 door Heinrich Himmel. Dachau het eerste concentratiekamp in Duitsland hier werd SS – personeel opgeleid dat later ook in andere kampen werd ingezet. 

Dachau het eerste concentratiekamp van Duitsland

Dachau: Dachau het eerste concentratiekamp van Duitsland in Bayern

Dachau concentratie kamp het kamp ligt dicht tegen de stad Dachau op plusminus 20 kilometer van München. Dachau het eerste concentratiekamp in Duitsland wat als voorbeeld diende voor de concentratiekampen op andere plaatsen in Duitsland als ook in Oostenrijk en in het land Polen. Men noemde het concentratiekamp Dachau ook wel “school van geweld”. Men leidde hier leidinggevenden op het was dus geen vernietigingskamp maar meer een opleidingskamp ondanks dat stierven er van de 200.000 gevangenen ruim 40.000.

Dachau het eerste concentratiekamp van Duitsland

Men voerde hier ook vele experimenten op medisch gebied uit waar voor de gevangenen ook werden gebruikt. In de begintijd van het concentratiekamp Dachau werden hier voornamelijk politieke tegenstanders van Hitler vastgehouden later kwamen er ook Roma’s, misdadigers, homoseksuelen, Joden en verzetsstrijders en tevens vele gevangenen om geloofsredenen bij. Dachau het eerste concentratiekamp in Duitsland vele gruwelijkheden zijn hier uitgevoerd.

Dachau het eerste concentratiekamp van Duitsland / Dachau bezoeken 

Dachau bezoeken roept emoties op, het concentratiekamp is zoveel als mogelijk was in de oorspronkelijke staat gehouden. Het internationale Dachaumonument vinden we voor het gebouw op de plaats waar men vroeger appel hield. Men kan een permanente tentoonstelling bekijken in het oude hoofdgebouw tevens word hier in de filmzaal een film vertoond die geschikt is voor iedereen die ouder is dan 12 jaar.

Dachau het eerste concentratiekamp van Duitsland

Ook staat er een monument waarop staat “Never Again”deze woorden worden ook vermeld in het Russisch en het Frans. Door middel van foto’s krijgt men een indruk hoe het leven was in Dachau het eerste concentratiekamp in Duitsland. Men kan op alle plaatsen Duitse of Engelse informatie krijgen door middel van een audioguide. Het bezoekersaantal van concentratiekamp Dachau ligt op ongeveer 800.000 mensen per jaar. Geen gezellig uitstapje maar wel zeer indrukwekkend om Dachau het eerste concentratiekamp in Duitsland te bezoeken.

Het drama van Dachau en andere concentratiekampen

Velen onder ons hebben nooit niks te maken gehad met een concentratiekamp, en hebben ook geen familie gehad in een concentratiekamp. Sommigen willen zelfs van al die herdenkingen af uit die tijd. Voor anderen moeten alles bij het oude blijven of meer herdenken.

Persoonlijk denk ik dat dit herdenken van deze dramatische feiten zeer goed is voor jongere generaties. En niet alleen herdenken maar gewoon eens een kamp bezoeken is absoluut de moeite waard. Levens ervaringen zijn hard nodig al is het maar op deze manier.

Het is nu al langere tijd rustig in Europa maar vermoedelijk zal er ooit wel weer eens een oorlog of spanningsgebied ontstaan. In vroeger tijden waren er ook tijden van rust, maar daarna kwam er toch weer onrust of oorlog.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *