Bruine bonensoep: bruine bonen soep met rookworst echte winterkost het recept en bereiding

Bruine bonensoep echte winterkost heerlijk als het buiten koud is. Deze bruine bonensoep kun je ook goed een dag van te voren maken, hij is dan nog lekkerder. Dus makkelijk als je weg moet of gasten krijgt. Wij eten deze soep als maaltijdsoep met stokbrood of bruin brood maar voor mensen die van roggebrood houden, ook dit is een uitstekende combinatie. Bruine bonensoep, een echte winterkost, heerlijk toch !

Bruine bonensoep echte winterkost

Bruine bonensoep:  bruine bonen soep met rookworst echte winterkost het recept en bereiding

Bruine bonensoep en zijn ingredienten:

  • 1 ui
  • twee en een halve liter runderbouillon
  • 1 prei
  • knoflook naar smaak
  • 1 winterwortel
  • 2 middelgrote aardappelen
  • eventueel paprika en/of champignons
  • 1 pond rundergehakt
  • 1 rookworst of frankfurterworsten plusminus 4
  • 3 potten of blikken bruine bonen

Deze soep maak ik ook wel met gedroogde bruine bonen, dan gebruik ik 2 zakken bruine bonen en drie en halve liter bouillon en van de andere ingredienten naar verhouding ook van allemaal iets meer.

De bereiding van Bruine bonensoep

De bereiding van bruine bonensoep, echte winterkost als je bonen uit pot of blik gebruikt. Je brengt de bouillon aan de kook, ondertussen strooi je peper en zout op het gehakt en maak je hier soepballetjes van. Maak de groente schoon en snij ze klein, voeg de soepballetjes en de groente aan de bouillon toe en laat dit een half uur koken. Snij de rookworst of de frankfurterworsten in plakjes en doe deze bij de soep. Voeg als laatste de bruine bonen toe om mee te warmen, de bruine bonen zijn al gaar dus deze hoeven niet te koken. Zelf kies ik er altijd voor om 1 pot bruine bonen met vocht toe te voegen en de andere potten uit te gieten in een vergiet en dan erbij te doen. Hierin kun je zelf een keuze maken.

De bereiding van bruine bonensoep met gedroogde bonen

De bereiding van bruine bonensoep met gedroogde bonen kost wat meer voorbereidingstijd. Als je gedroogde bonen gebruikt week deze dan zoals op de verpakking staat aangegeven en giet ze daarna af. Maak bouillon en doe de bonen daarbij en laat ze ongeveer een uur koken, voeg dan de soepballetjes en de groente toe en laat dit nog een half uur tot een uur meekoken. Als de bruine bonen gaar zijn voeg dan de plakjes worst erbij en de soep is klaar. Bruine bonensoep, een echte winterkost, heerlijk na een wandeling of een schaatstour.

Meer soepen zelf maken

Erwtensoep

Bloemkoolsoep

Preisoep

Uiensoep

Champignonsoep

Linzensoep

Aardappelsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *